Ondskan kan vara farligt banal i Kina – Ola Wong

20 december, 2012 kl. 07:18 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Ola Wongs krönikor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Ola Wong

–Varför har det här hållit på så länge?

Efter sin häpnadsväckande flykt ställde den blinde rättighetskämpen Chen Guangcheng den frågan i en video riktad till Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Ja, varför? Chen, en självlärd barfotajurist, retade upp myndigheterna i Linyi län i Shandongprovinsen genom att exponera hur de tvingat upptill 7000 kvinnor att genomgå aborter, ibland i långt framskriden graviditet, eller steriliseringar. Han dömdes 2006 till fängelse i en riggad rättegång. Förföljelserna fortsatte även efter att straffet var avtjänat 2010. Chen, frun och yngsta dottern sattes i illegal husarrest. Huliganer/vakter misshandlade honom, frun, och till och med hans åldrade mamma. De spöade upp mängder av oroliga besökare. Och så fortsatte det. Ända till Chens nattliga flykt: över muren, förbi vakterna och – vägledd av ljudet från ett vattendrag – till en mötesplats. Aktivistvänner tog honom till Peking, där de spelade in videon till premiärministern.

Så: Varför?

–Mycket enkelt, ingen har något intresse av att lösa den här frågan, svarade Chen sig själv.

Sen berättade han vilken blomstrande ekonomi som har bildats kring att förtrycka honom.

– Tre grupper på minst 20 personer turas om att vakta mig. Gruppcheferna har 100 yuan per dag i budget för varje vakt. Men cheferna säger helt öppet till jobbsökarna att ”officiellt är lönen 100, men jag tar 10 per dag i kommission, så du får 90”. I byn är en normal dagslön 50–60. Att vakta mig är lugnt, tryggt och tre fria måltider om dagen. Såklart alla vill ha det!

En driftig gruppchef började odla grönsaker. Sen när han upphandlade mat till vakternas kantin köpte han grönsakerna av sig själv. På så vis har folk i alla led kunnat fiffla med den jättelika budgeten för att bevara stabilitet. De har fått sig ett lite bättre liv – genom att terrorisera en som försökt kämpa för medborgarnas rättigheter.

Läs mer: Ondskan kan vara farligt banal i Kina | Inrikes | SvD

Se också: Chen Guangcheng släppte videohälsning till människorättsdagen

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.