Dödahavsrullarna finns nu på nätet

21 december, 2012 kl. 07:10 | Publicerat i Kultur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Epoch Times

En av de viktigaste arkeologiska fynden på 1900-talet finns nu att beskåda på nätet. Det är Google som tillsammans med Israels myndighet för antikviteter initierat publiceringen av Dödahavsrullarna på webben.

För mer än sextio år sedan hittades de tvåtusen år gamla Dödahavsrullarna i grottor nära Döda havets stränder. Endast ett fåtal forskare har fått se fragmenten efter att några beduinherdar hittade de bibliska skrifterna 1947.

Det torde vara intressant för många att äntligen få läsa de tvåtusen år gamla skrifterna.

”Det är ett projekt som jag tror att varje människa runt om i världen är mycket glad över. Återigen, eftersom detta inte bara är för judarna, det är inte bara historien om judarna. Det är berättelsen om kristendomen och islam och alla andra. Detta är det gamla testamentet ”, sade Shuka Dorfman, chef för Israels myndighet för antikviteter, enligt Daily Telegraph.

En konservator och analytiker från den israeliska myndigheten för antikviteter undersöker fragment av de 2000 år gamla Dödahavsrullarna på ett laboratorium i Jerusalem innan de ska fotografera dem den 18 december 2012. (Foto: Menahem Kahana/AFP)

Israeliska tjänstemän sade att detta är en del i ett försök av förvaltarna av de berömda handskrifterna att göra dem allmänt tillgängliga.

”Bara fem konservatorer världen över har rätt att hantera Dödahavsrullarna”, sade Shuka Dorfman under en presskonferens. ”Nu kan alla läsa rullarna på skärmen runt om i världen.”

Det digitala biblioteket innehåller Femte Moseboken, som innehåller den andra noteringen av de tio budorden, och en del av det första kapitlet i Första Moseboken, daterad till första århundradet f.Kr. och omkring femtusen bilder av fragment från rullarna.

Dödahavsrullarna anses vara ett av de mest betydelsefulla arkeologiska fynden på 1900-talet. De tros ha skrivits eller samlats in av en asketisk judisk sekt som flydde från Jerusalem till öknen för tvåtusen år sedan och bosatte sig i Qumran, nära stranden vid Döda havet. De hundratals manuskript som finns i grottorna nära platsen har belyst utvecklingen av den hebreiska Bibeln och kristendomens ursprung.

Läs mer: Dödahavsrullarna finns nu på nätet – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.