Kinas korallrev har minskat med 80 procent

14 januari, 2013 kl. 07:17 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Miljöfrågor, Natur, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Jack Phillips
Epoch Times

Kinas okontrollerade ekonomiska tillväxt hotar allvarligt landets korallrev och de har krympt med 80 procent de senaste 30 åren. Den slutsatsen dras av en grupp australiska och kinesiska forskare.

Studien, som utförts av Australian Research Council Centre of Excellence och South China Sea Institute of Oceanology, är den första omfattande av sitt slag för att undersöka korallreven längs Kinas fastland och Sydkinesiska havet.

Revens tillstånd beskrivs i studien som en ”skrämmande bild av försämring, tillbakagång och förstörelse på grund av exploatering av kustområden, miljöförstöring och överfiske”.

Miljöförstöringen är till den grad omfattande att det inte finns några lätta lösningar på problemet. ”Kinas nuvarande ekonomiska tillväxt har lett till att många allvarliga miljöproblem förvärrats, inklusive utrotning av arter på grund av exploatering av kustområden, överfiske och miljöförstöring”, skriver studiens författare.

Studien beskriver den komplexa situationen med den engelska samhällsplaneringstermen ”wicked problem”. Detta är ett problem ”som är väldigt svårt att lösa utan att ha en massa andra förutsedda och oförutsedda konsekvenser för människorna, industrier och själva miljön”, sade forskningsledaren, professor Terry Hughes, i ett pressmeddelande.

Undersökningar i Sydkinesiska havet visar att koralltäckningen kring atoller och arkipelager som sex länder gör anspråk på har sjunkit från mer än 60 procent till omkring 20 procent under de senaste 10-15 åren.

“Klimatförändringar har så här långt påverkat dessa rev mycket mindre än exploatering av kustområden, miljöförstöring, överfiske och destruktiva fiskemetoder. Ironiskt nog visar sig dessa utbredda försämringar i revens förhållande när Kinas forskning och kapacitet för revskötsel snabbt ökar”, enligt studien.

Koraller i Sydkinesiska havet täcker omkring 30 000 kvadratkilometer och försörjer tiotusentals fiskare.

“När ett korallrev bryts ned tar sjögräs över, och därifrån visar erfarenheten att det är mycket svårt att få det att återgå till sitt naturliga tillstånd”, fortsatte Hughes. ”Tiden att återställa korallreven i Sydkinesiska havet rinner snabbt ut, med tanke på försämringen som visar sig i den här studien.”

Kina och andra länder har börjat med havsparker för att bevara reven, men Hughes påpekade att de är för små för att stoppa försämringen.

Den stora revförlusten är bara ytterligare en negativ effekt av Kinas enorma ekonomiska tillväxt de senaste 30 åren, vilket har lett till föroreningar i stora delar av landet. Kinas luft-, vatten- och markföroreningar är bland de värsta i världen. Staden Linfen i centrala Kina ofta beskrivs som världens mest förorenade.

via Kinas korallrev har minskat med 80 procent – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.