Hyllning till den tryckta boken: Värdet av koncentration i den digitala tidsåldern

23 januari, 2013 kl. 07:38 | Publicerat i Kropp & Sinne, Kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Nathan Hollier
Monash University

Det finns ett gammalt talesätt att oro är koncentrationens fiende.

Något av det bästa jag någonsin läst inom sportjournalistiken var när Gene Tunney, världsmästare i tungvikt på 1920-talet, skrev om hur läsandet av böcker hjälpte honom att hålla sig lugn och fokuserad inför sin mest kända match, den mot förre mästaren Jack Dempsey. Medan Dempseys-anhängarna förlöjligade Tunney för hans bokläsande, behöll Tunney sitt lugn och lyckades vinna.

De flesta av oss skulle känna stress över att gå in i boxningsringen, men stressrelaterade sjukdomar, särskilt depression och olika former av ångest och uppmärksamhetsstörning, blir allt vanligare, särskilt i välbärgade samhällen. Enligt en stor framtidsprognos av den globala dödligheten av Mathers och Loncar 2006, kommer risken för dödsfall eller funktionsnedsättning orsakade av unipolär depression att vara nästan 40 procent större än hjärtsjukdom i välbärgade samhällen år 2030.

Stress kan naturligtvis ha många orsaker, men generellt sett uppkommer den från faktorer som påverkar fokus och koncentrationsförmågan negativt. Vi oroas av störande faktorer eller av allt för mycket att göra, ansvar eller valmöjligheter, vilket leder till förhöjda stressnivåer.

Den digitala tidsåldern är distraktionens tidsålder

Den digitala tidsåldern är en tid av förvirring och distraktion orsakar stress och försvagar koncentrationen. Koncentration, som filosofen William James hävdade i sitt klassiska verk 1890 ”Principer för psykologi”, är den mest grundläggande faktorn för intellektuell utveckling. Han skrev:

”Förmågan att hela tiden medvetet återföra sin uppmärksamhet till något så fort den börjar driva i väg är själva roten till omdöme, karaktär och vilja… En undervisning vars syfte är att förbättra denna förmåga skulle vara den främsta undervisningen.”

Koncentration är lika viktig känslomässigt visar alltmer ny forskning om ”mindfulness” och meditation. Oförmågan att fokusera förknippas med depression och ångest och även hämmad social förmåga och mänsklig empati. Tester har visat att människor uppger en ökad lyckokänsla när de effektivt fokuserat på vad de gjort, än vad de får från dagdrömmar om trevliga saker.

Hur många minns inte berättelser man läst i smyg under täcket i en ficklampas sken med föräldrar som oroar sig för att barnet läser för mycket?

Som James Carroll hävdar är det centrala med läsandet ”ett tillfälle att möta sig själv”. Med andra ord är det ultimata syftet med att läsa inte bara att ta in information utan också att absorbera och reflektera över den, och i processen utvecklar man förhoppningsvissin egen identitet och väsen.

Det är troligt att den koncentration som krävs och uppmuntras av böcker är oerhört värdefull. Att läsa böcker är bra för dig och det är speciellt fallet med tryckta böcker, där läsaren är mest fri från distraktion.

Den tryckta boken har nog faktiskt inte ersatts och är kanske inte ens möjlig att ersätta.

E-böcker och den digitala läsmiljön är obestridligen omvälvande med de möjligheter och upplevelser som erbjuds läsarna. Stora oceaner av kunskap som annars bara kan erhållas genom att söka i tryckta böcker, eller arkiv och register, har blivit tillgängliga och mycket enklare att forska i. Hyperlänkar gör att läsarna inte längre måste läsa i en rak linje utan kan följa otaliga intressanta spår.

Web2 teknik gör möjligt till ”utbyten” med förlag och media, bildandet av läsargrupper med gemensamma intressen, lätt (ibland alltför lätt) delning av filer och annan information. Berättelser kan berikas av animerad grafik och interaktivitet. Och så vidare.

Ingen förnuftig människa skulle ens tänka sig att avveckla möjligheterna till e-läsning.

Ändå är e-läsandets uppfinningar av det slag att de hela tiden underlättar och uppmuntrar till oundviklig distraktion, mer än andra läsningsalternativ. Detta är förmodligen också deras främsta försäljningsargument.

Maryanne Wolf har till och med ställt frågan: ”Om antagandet att ”mer” och ”snabbare” nödvändigtvis är bättre, kommer det att få konsekvenser som radikalt påverkar uppmärksamhetens kvalitet och kan den förvandla ett ord till en tanke och en tanke till en värld av oanade möjligheter?”

Sett i detta ljus är det intressant att fundera över om den största fördelen med läsning kan komma från dess förmåga att bistå i utvecklingen av fokusering och koncentration. Då kan den tryckta boken faktiskt inte ersättas eller ens vara möjlig att ersätta.

Detta, tror jag, är vad författaren, kritikern, filosofen och historikern Umberto Eco menar när han hävdar: ”Boken är som skeden, saxen, hammaren, hjulet. När det uppfunnits kan det inte förbättras.”

Den här artikeln publicerades ursprungligen i The Conversation.

via Hyllning till den tryckta boken: Värdet av koncentration i den digitala tidsåldern – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.