Farliga nivåer av miljöföroreningar i blodet hos fertila kvinnor

26 januari, 2013 kl. 07:16 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Blodanalyser visar att många amerikanska kvinnor i åldern 16-49 år har så höga nivåer av miljögifter att de kan skada hjärnans utveckling hos det ofödda barnet, enligt en studie som gjorts av forskare vid Brown University.

Den nya studien som publicerats i tidskriften Environmental Research, bygger på data för 3173 kvinnor mellan 16 och 49 år som deltog i en befolkningsstudie ”National Health and Nutrition Examination Survey” mellan åren 1999 och 2004 utförd av Centers for Disease Control and Prevention.

Forskarna undersökte halten av miljögifterna bly, kvicksilver och polyklorerade bifenyler (PCB) i kvinnornas blod och resultatet visade att 55,8 procent av kvinnorna hade högre nivåer än medianvärdet av två av de tre ämnena i blodet.

Endast 17,3 procent av kvinnorna hade inte alls högre nivåer än medianvärdet i blodet.

Gemensamt för bly, kvicksilver och PCB är att de är mycket skadliga för människan och miljön. De ansamlas i människors kroppar och kan passera via placentabarriären och bröstmjölken till barnet och skada utvecklingen av barnets hjärna.

Kvinnornas ålder var en signifikant riskfaktor. Ju äldre kvinnorna var desto högre var risken att koncentrationerna av miljöföroreningarna i blodet steg till risknivåer. Kvinnorna i åldersgruppen 30-39 hade tolv gånger större risk och kvinnorna mellan 40 till 49 år hade trettio gånger högre risk att överskrida risknivåer.

Enligt forskarna var risken också högre för de äldre kvinnorna, inte bara beroende på att de ansamlats över en längre tid utan att kvinnorna var födda på 50- och 60-talet då de flesta miljöskyddslagarna ännu inte antagits.

Även intag av fisk och hög alkoholkonsumtion ökade risken för högre blodkoncentrationer av gifter.

Det finns dock ingen känd orsak till varför det finns ett samband mellan alkoholintag och högre nivåer av miljögifter i blodet.

Forskarna råder kvinnor som planerar att bli gravida att lära sig mer om riskerna av miljögifter.

”Vi bär på en historia av hela vårt livs miljöexponeringar”, säger Marcella Thompson, en av forskarna bakom studien.

Enligt svenska Naturvårdsverket har utsläppen av kvicksilver och bly minskat de senaste årtiondena även om nedfallet av kvicksilver fortfarande är alldeles för stort. Användningen av kvicksilver och bly är fortfarande under avveckling.

Det mesta nedfallet av kvicksilver och bly som faller ner över Sverige är från utsläpp i andra länder. Därför arbetar Naturvårdsverket  internationellt genom FN och EU för att minska användningen och utsläppen.

När det gäller PCB är all nyanvändning av PCB förbjuden sedan 1978 men halterna är fortfarande höga i miljön i Sverige.

via Farliga nivåer av miljöföroreningar i blodet hos fertila kvinnor – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.