Barn i norra Sverige har D-vitaminbrist trots bra kost

27 januari, 2013 kl. 10:31 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Solljuset räcker inte till

Susanne Larsson
Epoch Times

Trots att barn äter enligt näringsrekommendationer har en fjärdedel av alla förskolebarn i norra Sverige för låga nivåer av D-vitamin. Solljuset räcker inte till, visar en studie som gjorts av forskare vid Umeå universitet.

Solen är den viktigaste källan till D-vitamin. Solljuset omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin. I solfattiga områden måste därför intaget av D-vitamin komma via maten.

De senaste åren har intresset för D-vitamin varit stort och mycket forskning har visat att brist på D-vitamin kan vara en viktig faktor i samband med en rad sjukdomstillstånd.

En forskargrupp vid Umeå universitet har undersökt D-vitaminnivåerna hos 90 förskolebarn i norra Sverige. Rapporten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition.

Resultatet visade att i slutet av sommaren hade åtta procent av barnen med ljus hy och mer än 40 procent av barnen med mörkare hudtyp, så låga nivåer av D-vitamin att de kunde definieras som bristnivåer.

Nivåerna sjönk sedan ytterligare under hösten. När man sedan följde upp barnen i januari-mars hade mer än 25 procent av de ljusa och 50 procent av de mörka barnen brist på D-vitamin.

Färre än ett av tio barn i studien hade tillräckliga nivåer av D-vitamin.

– Barnens intag av D-vitamin från maten följde näringsrekommendationerna men de verkar inte räcka till för barn i norra Sverige där solen inte kan bidra med tillräckliga mängder, kommenterar dietisten och forskaren Inger Öhlund, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

För att reda på hur mycket D-vitamin som barnen behöver få i sig via kosten för att förebygga brist kommer forskarna att låta barn i Umeå och Malmö dricka en extra D-vitaminberikad mjölk.

Barnen kommer att få mjölken en gång per dag i tre månader under vintern. Barnens D-vitaminnivåer kommer att mätas både före och efter perioden.

Forskargruppen i Umeå kommer samtidigt att undersöka kopplingen mellan D-vitamin och olika markörer för hälsa.

Svenska Livsmedelverket skriver på sin hemsida att man håller nu på att se över rekommendationerna om hur mycket av de enskilda näringsämnena som behövs för att kroppen ska utvecklas och fungera på bästa sätt. I det arbetet ingår bland andra D-vitamin och resultatet beräknas vara klart till i vår.

Fakta om D-vitamin

D-vitamin finns naturligt i fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg och kött innehåller en del D-vitamin. Magra mejeriprodukter och margarin berikas med D-vitamin.

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Alla barn under två år rekommenderas tillskott med 10 mikrogram per dag i form av D-vitamindroppar.

Vissa barn behöver fortsätta med D-vitamindroppar även efter två-års ålder. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som inte vistas tillräckligt utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk. Hur länge de behöver fortsätta med D-dropparna varierar, men ett generellt råd är att fortsätta åtminstone upp i femårsåldern.

Källa: Livsmedelverket

via Barn i norra Sverige har D-vitaminbrist trots bra kost – Epoch Times

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.