Kinesisk astrologi – Ormens år

5 februari, 2013 kl. 09:26 | Publicerat i Kinesisk kultur | 2 kommentarer
Etiketter: ,

David Li & Barbro Plogander
Epoch Times

Sedan lång tid tillbaka har Kina varit känt som ”Mittens Rike”. Benämningen har en djup innebörd och beskriver ett land där gudomliga varelser och människor en gång i tiden levde sida vid sida. Den traditionella kinesiska kulturen anses vara en ”gudomligt” inspirerad kultur, och är den enda kultur i världen som har 5 000 år av kontinuerligt nedtecknad historia. Den har efterlämnat otaliga litterära klassiker, historiska dokument, kulturlämningar och nationella förteckningar som speglar dess enorma omfattning.

I den kinesiska kalendern är ormen en av de tolv djuren i den kinesiska zodiakens cykel. Ormen är den mest mystiska av alla och med en respektingivande pondus symboliserar den visdom och makt. De som är födda 1893, 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 och 2013 är under inflytande av ormens djurtecken.

Av de tolv djuren i den kinesiska zodiaken är ormen det sjätte djuret, efter draken. Den kinesiska zodiaken är också känd som tolv tecken vilka är förbundna med var sin jordisk gren. Födelseårets jordiska gren är ens kinesiska zodiak.

Jordiska grenar

Djurtecken

子 (Zi)
Råttan (Shu)
丑 (Chou)
Oxen (Niu)
寅 (Yin)
Tigern (Hu)
卯 (Mao)
Kaninen (Tu)
辰 (Chen)
Draken (Long)
巳 (Si)
Ormen (She)
午 (Wu)
Hästen (Ma)
未 (Wei)
Geten (Yang)
申 (Shen)
Apan (Hou)
酉 (You)
Tuppen (Ji)
戌 (Xu)
Hunden (Gou)
亥 (Hai)
Grisen (Zhu)

Människor i västvärlden,
där kristendomen är förhärskande, betraktar ormen som ett ont, brutalt och olycksbådande djur. Enligt Bibeln frestade ormen Adam och Eva till att äta av den förbjudna frukten, därför har ormen ofta betraktats som en symbol för ondskan och djävulen.

Kineser kallar Ormens år för den lilla drakens år. Enligt gamla kinesiska legender har ormen många gånger omtalats som varande en drake. Enligt den urgamla kinesiska myten, som nedtecknats i kinesisk litteratur, sändes Fu Xi av gudarna att ge kineserna kultur. Han beskrevs som en människa med en drakes kropp eller ormkropp.

I Japan anses en vit orm ge god lycka. Den ses som en budbärare som kommer med välståndets välsignelser, den får affärer och förmögenheter att blomstra. Under ormens år kommer japaner att  välsigna varandra med innebörden att nu kommer förändring och lycka. Det beror på att uttalet av ”ormskinn” på japanska liknar ”ömsa skin”. Dessutom säljer japanska butiker plånbok tillverkade av vit ormskinn vilket understrycker att en sådan plånbok kan ge ägaren lycka och rikedom.

De flesta människor har ingen bra känsla inför en orm, som anses vara ett negativt djur. De som är födda under ormens år anses oftast vara tysta, återhållsam och likgiltiga, men de är känslomässiga, humoristiska och attraktiva personer. Deras framtoning och deras inre känsla är helt olika saker. Om folk inte skulle bry sig om sitt första avvisande intryck, skulle de komma överens med dem.

via Ormens år – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Gillar den kinesiska Astrologin 🙂 Känner igen mig mycket i mitt tecken hunden.

    • Och jag i hästen 🙂


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.