Stillasittande tonåring riskerar sjukdom i medelåldern

7 februari, 2013 kl. 07:35 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Epoch Times
Susanne Larsson

Ny studie visar att brist på motion under tonåren siar om dålig hälsa i medelåldern. Vi behöver fundera över hur vi kan minska stillasittande bland barn och ungdomar, anser forskare bakom studien.

Vi vet alla att hälsa blir lidande om vi inte rör på oss tillräckligt och idag ordinerar läkarna promenader vid sjukdomstillstånd som man tidigare behandlade enbart med läkemedel, som exempelvis högt blodtryck.

Det är sedan tidigare känt att mycket stillasittande vid tv:n eller datorn ökar risken för något som kallas metabolt syndrom och det är även känt att hur lång tid vi tillbringar stillasittande också har betydelse för metabolt syndrom helt oberoende av hur mycket vi motionerar.

Metabola syndromet innebär att kroppens ämnesomsättning är störd. Det visar sig som bukfetma, höjda blodfetter, högt blodtryck och nedsatt glukostolerans. Tillståndet medför en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Nu har forskare vid Umeå universitet tillsammans med kollegor i Melbourne, Australien, påvisat att stillasittande under tonåren fortsätter att påverka hälsan långt fram i livet. En 16-åring som sitter långa stunder vid tv och och inte får tillräcklig motion ökar nämligen risken att utveckla metabolt syndrom vid 43 års ålder.

Till grund för studien ingick  888 personer som följdes från 1981 fram till 2008.

”Resultaten
visar att vi behöver fundera över hur vi kan minska stillasittandet bland barn och ungdomar. Det kan vara viktigare än att bara satsa på ökade motions- och sportaktiviteter för dem som redan är intresserade”, säger rapportens huvudförfattare, distriktsläkare och adjungerad universitetslektor Patrik Wennberg vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care.

via Stillasittande tonåring riskerar sjukdom i medelåldern – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.