Läkemedelsrester kan göra fiskarna glupska och orädda

18 februari, 2013 kl. 16:09 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Natur, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

”Orädda och asociala fiskar som äter mer än vanligt.” Så beskrivs fiskarnas beteende efter påverkan av ångestdämpande läkemedel som når vattendrag via avloppsvatten. Forskarna bakom studien vid Umeå universitet varnar för att beteendeförändringarna kan få allvarliga ekologiska konsekvenser.

Idag har reningsverken inte kapacitet för att rena vattnet från läkemedel, istället passerar medicinrester rakt igenom verken för att sedan hamna i vår miljö.

Experterna har fortfarande begränsade kunskaper om hur ekosystemet påverkas av läkemedelsföroreningar.

Men för första gången har forskare kunnat påvisa hur abborrars beteende förändras när de utsätts för Oxazepam, ett läkemedel som dämpar ångest.

Undersökningarna genomfördes i laboratoriemiljö där fiskarna utsattes för samma koncentrationer av Oxazepam som uppmätts i Fyrisån och i fisk som fångats där.

– Normalt sett är abborrar skygga och jagar i stim. Det är en känd strategi för överlevnad och tillväxt. Men de som simmat i Oxazepam blev betydligt tuffare, förklarar ekologen Tomas Brodin, som är huvudförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Men ökat mod är inte bara av godo för fiskarna. Ju våghalsigare de blir desto större är risken att de lämnar stimmet för att söka mat på egen hand. Fisken riskerar då att förlora stimbildningens skydd och löper större risk att bli uppäten av andra hungriga rovfiskar.

Även abborrens ökade glupskhet kan bidra till att rubba den ekologiska balansen.

– Vi ska nu undersöka vad detta kan få för konsekvenser. I vatten där fisk börjar äta mer effektivt kan det till exempel påverka artsammansättningen och i förlängningen leda till oväntade effekter som ökad risk för algblomning, säger Tomas Brodin.

Problemet med läkemedelrester i ytvatten nedströms reningsverk är ett globalt ökande problem.

– Lösningen på problemet är inte att sluta medicinera sjuka människor utan att försöka utveckla reningsverk som klarar av att fånga upp miljöfarliga läkemedel, säger miljökemisten Jerker Fick.

Forskarna påpekar att mer omfattande studier krävs innan några långtgående slutsatser kan dras.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science och forskarna har även presenterat sina resultat vid en presskonferens som Science anordnade på den vetenskapliga konferensen AAAS Annual Meeting i Boston den 14 februari.

via Läkemedelsrester kan göra fiskarna glupska och orädda – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.