Barnens pillerkarta ritas om

21 februari, 2013 kl. 07:32 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Samhälle, Vetenskap | 1 kommentar
Etiketter: , , , , ,

Maria Sundén Jelmini
Hannes Delling

Svenska barns pillerkarta har förändrats drastiskt på sex år. Antibiotika minskar, medan läkemedel för att barnen ska klara av vardagen och skolan ökar kraftigt. Mest ökar sömnmedlet melatonin med en uppgång på 335 procent. Men många barn kan få melatonin felaktigt.

De är ledsna, kan inte sova och har svårt att koncentrera sig i skolan. Så skulle många svenska barns hälsotillstånd kunna sammanfattas. Den totala mängden läkemedel som de äter är ungefär densamma som 2006, med runt en miljon barn som får läkemedel på recept. Men när delarna skärskådas visar det sig att pillerkartan har ritats om – rejält.

Kampanjer mot mer antibiotikaanvändning har gett resultat. Mellan år 2006, då Socialstyrelsen började föra tillförlitlig statistik, och 2011, har förskrivningen till barn minskat med 12 procent. Samtidigt har läkemedel för sömnbesvär och psykiska problem ökat explosionsartat, visar SvD:s kartläggning.

LÄS OCKSÅ ”Varningsflagg för barns medicinbruk”

LÄS OCKSÅ Ungdomar spelar med smärtstillande

Runt hälften av preparaten är inte godkända för barn utan har bara prövats på vuxna – som sömnmedlet melatonin.

Sömnmedel står för en stor del av ökningen. Antalet barn som får recept har ökat med 170 procent på sex år och är nu drygt 11 000. Oftast gäller det just melatoninpreparat, som används av 8691 barn.

Boomen är ett tydligt exempel på hur synen på medicinering skiljer sig åt.

Flera läkare som SvD har talat med pekar på att melatonin är ett kroppseget hormon med få biverkningar – och att ökningen inte är problematisk. Men Lena Leissner, sömnexpert och överläkare vid neurokliniken i Örebro, är starkt kritisk.

– Det är helt makalöst. Jag tror att det handlar om föräldrar som tar en genväg för att slippa engagera sig i något som är tyngre. Man vill ha ett lyckopiller som löser alla problem, säger hon.

Lena Leissner målar upp en bild av stressade familjer som vill väl, men med en överfull vardag. Själv använder hon melatonin för att förbättra dygnsrytmen hos tonåringar. Men hon menar att ingen under tolv år bör få ämnet, som inte är testat på barn utan egentligen enbart är godkänt för patienter över 55 år.

– Ingen evidens visar heller att det fungerar som sömnmedel. Och en otäck sak är att de kan störa könsutvecklingen om barnet inte passerat puberteten, säger Lena Leissner.

Läs mer: Barnens pillerkarta ritas om | Inrikes | SvD

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag kan bara stila ge ett gott råd här. Läs Michael Håkansson nysläppta bok där finns alla svar vi behöver.
    http://www.kunskapskällan.se (med”ä” i webbadressen)


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.