Hundratals säkerhetstjänstemän gripna i antikorruptionskampanj enligt källa

22 februari, 2013 kl. 07:01 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Zhang Haishan
Epoch Times

Hundratals tjänstemän inom det mäktiga partiorgan som kontrollerar nästan alla aspekter av inhemsk säkerhet har i hemlighet gripits i den nye ledaren Xi Jinpings antikorruptionskampanj, enligt en högt uppsatt partitjänsteman som New Epoch Weekly talat med. Slutmålet med denna utrensning är att gripa den förre säkerhetschefen Zhou Yongkang och stympa den organisation han tidigare ledde.

Enligt källan delade en tidigare tjänsteman från det politisk-rättsliga utskottet nyligen ut kopior av en rapport till regimens förra ledare Hu Jintao och Jiang Zemin, där de informerades att det kommer att ske massgripanden inom utskottet de närmsta tre månaderna.

Enligt rapporten har 453 tjänstemän från det politisk-rättsliga utskottet på alla nivåer gripits för förhör. Bland dem finns 392 tjänstemän från byrån för offentlig säkerhet, 19 från åklagarmyndigheten, 27 från domstolarna och 10 från andra säkerhetsbyråer. Dessutom ska 12 högt uppsatta tjänstemän ha begått självmord.

Källan, som är nära Hu Jintaos stab, sade att rapporten var avsedd att väcka Jiang Zemins och Hu Jintaos uppmärksamhet, i hopp om att de skulle gå in och avråda Xi Jinping och Wang Qishan, som leder Xis antikorruptionsinsats.

Hu Jintao har inte gått ut med var han står i frågan, enligt källan, men han sade att Hu knappast skulle blanda sig i den nya partiledningens politik. Jiang Zemins reaktion är inte heller känd.

Efter att han tog över rodret har partiledaren Xi Jinping vid upprepade tillfällen talat om behovet av att utrota korruptionen inom partiet, och att man måste ge sig på både ”flugor” och ”tigrar”. Vissa gripanden har skett offentligt, men de har framstått som spridda insatser utan större effekt. Men med dessa påstådda storskaliga gripanden verkar det som om Xi har valt att specifikt ge sig på det politisk-rättsliga utskottet.

Källan i Peking sade att många observatörer tror att det här är ledarskapet som genomför en utrensning inom det politisk-rättsliga utskottet. Många partikadrer och poliser inom byrån för offentlig säkerhet är nu osäkra på vad den här antikorruptionsinsatsen går ut på, och gripandena har varit en stor chock för det politisk-rättsliga utskottet och hela det ”stabilitetsbevarande” systemet, enligt källan.

Källans observationer ligger i linje med det PM som skickades till Hu Jintao och Jiang Zemin, där det stod att utskottets verksamhet nu är halvt paralyserad, att moralen är låg och att en pessimistisk stämning genomsyrar många kontor.

Enligt källor till New Epoch Weekly är målet med Xis antikorruptionskampanj att förstöra det politisk-rättsliga utskottet. Denna partiorganisation har en årsbudget på nästan 700 miljarder yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor), vilket är större än Kinas militärbudget. Det kontrollerar polisen, den beväpnade polisen, åklagarmyndigheterna, domstolarna, fängelserna, arbetslägren, enhetsfronten och andra avdelningar. Politisk-rättsliga utskottet har blivit så mäktigt att det utmanat partiets högsta ledare.

Källan i Peking sade att alla dessa gripanden och förhör med korrupta tjänstemän inom utskottet var en förberedelse för att gripa ”nyckelfigurer” i framtiden. Den främsta av dessa är utskottets förre chef, Zhou Yongkang.

Zhou drog sig tillbaka från politbyråns ständiga utskott och sin post som ledare för det politisk-rättsliga utskottet, som han hade styrt sedan 2007, i och med den 18:e partikongressen 2012.

Zhou har haft ett problematiskt förhållande till Hu Jintao och den förre premiärministern Wen Jiabao, och han var mentor till den sparkade politbyråmedlemmen Bo Xilai, som nu väntar på att ställas inför rätta. Epoch Times har rapporterat om att Zhou arbetade på att göra Bo till sin efterträdare i det ständiga utskottet. Dessutom planerade Zhou och Bo en kupp, där planen var att få bort Xi Jinping, så fort denne kommit till makten.

I förra veckan fördömde människorättsadvokaten Pu Zhiqiang öppet Zhou Yongkang och kallade honom för ett ”gift” i samhällskroppen och en ”folkförrädare” som har ”orsakat landet enorma katastrofer”.

Pu sade till Voice of America (VOA) att Zhous sätt att ”upprätthålla stabiliteten” var det största skälet till Kinas sociala instabilitet. ”Inga av Kinas sociala konflikter har verkligen lösts på allvar”, skrev han, och syftade på sådant som massakern på Himmelska fridens torg 1989, förföljelsen av Falun Gong, tvångsrivningar och miljöförstöring.

Kommentatorn Jin Zhentao sade till Epoch Times i samband med en tidigare artikel att det faktum att Pu inte snabbt utsattes för en kraftfull vedergällning visade att Zhou inte är populär hos den nye ledaren Xi Jinping. Zhou kommer sannolikt att vara ”nästa person som jagas” efter att Bo Xilai har ställts inför rätta, enligt Jin.

Källan i Peking sade till New Epoch Weekly att politisk-rättsliga utskottet är ett hinder för Xis styre. Att ta bort det är inte lätt; bakom de centrala tjänstemännen finns de lokala, ute i olika delar av landet, som har finansiella kopplingar till säkerhetsapparaten och en del ministerier, såväl som Pekings mäktigaste män.

De hundratals gripandena och förhören kan vara ett sätt för Xi att få den information han behöver för att kunna motivera fällandet av en av partiets största ”tigrar”.

via Hundratals säkerhetstjänstemän gripna i antikorruptionskampanj enligt källa – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.