Berömd kinesisk dissident: ”Shen Yun största utmaningen för Kinas regim”

26 februari, 2013 kl. 09:36 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, Kinesisk kultur, mänskliga rättigheter, Samhälle, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Li Xin
Epoch Times

Wei Jingsheng har kämpat mot Kinas kommunistregim i 35 år. Han såg New York-baserade Shen Yun Performing Arts föreställning på Kenndey Center i Washington DC, USA, och konstaterade att den största utmaningen för Kinas kommunistregim utgörs av en föreställning med klassisk kinesisk dans och musik.

– Shen Yuns ickepolitiska program exponerar de grundläggande problemen hos det kinesiska kommunistpartiet: Att partiet ympade in kommunismen från väst på Kina och försökte att fundamentalt förstöra den traditionella kinesiska kulturen, säger Wei Jingsheng.

Processen blev särskilt tydlig under kulturrevolutionen.

– Dagens parti är fortfarande rotat i de trossatser som propagerades för på den tiden: Det är ett brott att visa humanitet och det är ett ännu värre brott att ha en andlig tro.

Wei Jingsheng berättar att han anser Epoch Times artikelserie ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, genom att kalla partiet för en sekt, har hjälpt till att klargöra partiets inställning till religion. Sekter upprätthåller sig själva genom att kontrollera människor och göra dem till idioter och slavar med hjälp av hjärntvätt, säger Wei Jingsheng.

– En sekt är också en religion och är emot alla andra trosinriktningar. Om människor trodde på verkliga religioner skulle de inte längre tro på kommunistpartiet. Partiets propagandadepartement har avsiktligt förstört andra religioner såväl som den traditionella kinesiska kulturen och ersatt dem med partielement för att upprätthålla sitt styre, sade Wei Jingsheng.

– Det kinesiska folket har inte haft något att tro på. Det tror inte längre på kommunistpartiet. Och nu tror kineserna bara på pengar. Ett samhälle kan inte fortsätta på det viset, sade han.

Allt fler kineser inser detta och situationen har nått en brytpunkt. Samtidigt fruktar partiet att den kultur det importerade från Sovjetunionen ska bytas ut.

Enligt Shen Yuns hemsida är dess mission att återuppväcka den sanna och gudomligt inspirerade kinesiska kulturen.

Wei Jingsheng sade att alla människor har en andlig längtan och Shen Yuns företsällningar har väckt människors samvete.

Genom att presentera Kinas traditionella kultur har Shen Yun blivit den största utmaningen för kommunistpartiet, sade Wei.

– Kineserna har insett skönheten i deras egen traditionella kultur.

Han menar att det kinesiska folket har förstått att Shen Yun står för deras verkliga kultur och att det kommunistpartiet kommer med är fel.

– Därför är Shen Yun mycket viktigt för det kinesiska folket, säger han.

Shen Yun har dessutom hjälpt västerlänningar att förstå vad det riktiga Kina är, säger han.

– Västerlänningar vet numera mindre om kinesisk kultur eftersom de kinesiska akademikerna i väst sysslar med vetenskap, politik och ekonomi och få engagerar sig i att introducera den genuina kinesiska kulturen. De trupper som organiseras av partiet bär alltid på kommunistiska element och accepteras inte av den västerländska publiken.

Wei Jingsheng säger att Shen Yun inte predikar någon politisk doktrin utan bara befrämjar kultur. Dess konstnärliga framställning låter den västerländska publiken lära sig om den kinesiska kulturen genom upplevelser och känslor.

Han säger också att Shen Yun hjälper den västerländska publiken att se skönheten i den kinesiska kulturen och att förstå hur det kinesiska folket tänker och beter sig.

– Det Shen Yun presenterar är mycket viktigare än vetenskaplig forskning. Människor i väst kan studera kinesisk ekonomi och kinesiska ledare. Men ledarna kan ersättas vilket ögonblick som helst. Akademisk forskning ur det perspektivet är bara tillfällig och övertygar inte människor.

– Mycket snart kan det kinesiska kommunistpartiet vara fullständigt upplöst, säger Wei Jingsheng.

Wei Jingsheng är en respekterad kinesisk dissident. Bland de människorättspriser han mottagit kan nämnas Robert F. Kennedy Memorial Human Rights Award år 1996, Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet och Olof Palmepriset 1994.

via Berömd kinesisk dissident: ”Shen Yun största utmaningen för Kinas regim” – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.