Kinesiska dissidenter fördömer öppet kommunistpartiet

2 mars, 2013 kl. 17:14 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Tang Ming
Epoch Times

Demonstranter i två kinesiska städer har under den senaste tiden öppet manat till ett slut på kommunistdiktaturen, samtidigt som man kräver att reformer genomförs snabbare. Det är numera uppenbart att man inte längre är rädd för konsekvenserna.

Liu Hui från Yan’an stod på den livliga Pekinggatan i Guangzhou den 13 och 14 februari med banderoller där det stod ”Stoppa diktaturen” och ”Eliminera partiets förslavning av folket”. Lius medhjälpare fotograferade honom tillsammans med den första banderollen och lade upp bilden på internet.

På första dagen fördes Liu iväg av säkerhetsvakter, men släpptes senare, berättade en anonym människorättsaktivist för Epoch Times. På den andra dagen greps han igen. Var han befinner sig är okänt, och hans mobiltelefon är avstängd.

Tidigare har Liu hållit upp antikommunistiska banderoller utanför partiets årliga “två möten” i Guangzhou den 22 januari, vilka bar texterna ”Störta kommunistdiktaturen, inför demokrati” och ”Kommunistpartiet är kommunistbanditer”.

Protesten är ovanlig, då den rakt på sak kräver ett slut på enpartidiktaturen. I över ett decennium har de flesta protester skett i formen av att man vill hjälpa partiet att leva upp till dess egna lagar, eftersom kritik mot regimen kan ses som ett kontrarevolutionärt brott (eller vad som numera kallas ”omstörtande verksamhet”) och straffas strängt.

Den här senaste förändringen visar att den offentliga opinionen håller på att vändas mot kommunistpartiet.

I Shanghai samlas petitionärer varje onsdag utanför stadens regeringsbyggnad för att vädja om sina rättigheter. Men den 20 februari var atmosfären annorlunda.

En kvinnlig petitionär började protestera genom att klättra upp i ett träd och ropa “störta kommunistpartiet”, vilket de andra aktivisterna sedan upprepade.

Dussintals poliser kom i bussar, omringade trädet och spärrade av området. Kvinnan fortsatte dock att ropa, och hon anklagade även rättsväsendet för korruption.

Till slut tvingades hon klättra ner, och fördes bort i en polisbil. Folksamlingen fortsatte att ropa olika slagord.

Zhang, En petitionär i Shanghai, pratade med Epoch Times om händelsen.
– Allt fler människor förlorar tilliten till partiet trots förändringen i regeringen sedan den 18:e nationella kongressen. Partiet har ingen avsikt att betala sina skulder till det kinesiska folket, oavsett all blodsutgjutelse och alla tårar som runnit, och det upprätthåller sin makt genom olika sorters bedrägeri, sade hon.

Den politiske kommentatorn Xing Tianxing drar en parallell till fallet Yang Jia, en man som avrättades 2008 efter att ha dödat sex poliser i Shanghai. Yang fick omfattande stöd från allmänheten, och Shanghaibor ropade under den här perioden slagord som ”störta kommunistpartiet”.

– Allt fler som står upp för mänskliga rättigheter i Shanghai har insett att kommunistpartiets existens endast är synonymt med mer lidande för folket, och den grundläggande orsaken till denna orättvisa är partiets styre, sade Xing.

Slagord som tidigare var förbjudna hörs ofta på gatorna i Shanghai och Guangzhou. Han sammanfattade situationen med ett urgammalt kinesiskt talesätt:

– Partiet kan inte hota folket med döden om de inte längre är rädda för att dö.

Research av Ariel Tian. Översättning av Amy Lien. Skriven på engelska av Cassie Ryan.

via Kinesiska dissidenter fördömer öppet kommunistpartiet – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.