Trötta tar större portioner mat

5 mars, 2013 kl. 07:05 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Den som sovit otillräckligt kan göra det klokt i att hålla sig från bufféer och andra liknande lockelser. Vi tenderar nämligen att äta både mer och blir extra sugen på kaloririk mat när vi är trötta, visar en studie gjorts av forskare vi Uppsala universitet.

Sömnproblem och fetma är vanliga hälsoproblem i vårt allt mer stressade samhälle – och problemen tycks gå hand i hand. Studier har visat att sömnstörningar påverkar kroppens ämnesomsättning och brist på sömn ökar hungerkänslorna.

Tidigare forskning av Uppsalaforskarna har visat att redan en enstaka vaknatt påverkar vår uppfattning om mat.

När Christian Benedict och hans forskarkollegor lät då 12 normalviktiga män titta på bilder av mat och sedan jämförde skillnaderna som uppstod efter en natt med normal sömn och efter en natt utan sömn, såg man med hjälp av magnetröntgenundersökning att sömnbrist ökar aktiveringen i det område i hjärnan som har betydelse för längtan efter mat.

Man såg också att nattvaket ledde till att männens basala energiförbrukning minskade och näringsämnen lagrades i kroppens energiförråd, två faktorer som på sikt leder till viktökning. Rönen har publicerats i tidskriften The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Nu har forskarna Pleunie Hogenkamp and Christian Benedict tillsammans med medarbetare studerat hur valet av portionsstorlekar påverkas av sömnbrist.

I studien lät forskarna 16 normalviktiga män välja portionsstorlek av sju olika maträtter och sex olika mellanmål, i hungrigt och därefter mättat tillstånd. I ett av de två försöken hade personerna inte fått sova, i det andra försöket hade de fått sova ungefär åtta timmar.

Resultatet av studien som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Psychoneuroendocrinology, visar att det finns en tydlig koppling mellan sömnbrist och risk för viktökning.

– Efter en enskild natt utan någon sömn, valde dessa män större portionsstorlekar av mat med högt kaloriinnehåll. Det som var intressant var att de gjorde detta både före och efter en frukost, vilket antyder att sömnbrist ökar födointaget oavsett hur mätt man är, säger Pleunie Hogenka, huvudförfattare av studien, i ett pressmeddelande, och förklarar vidare;

– I och med att sömnbrist är ett växande problem i dagens samhälle, kan våra resultat möjligen förklara varför dåliga sömnvanor kan påverka risken för att i det långa loppet gå upp i vikt.

Fetma kan leda till en ökad risk för en rad sjukdomar och hälsoproblem som ledbesvär, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.

via Trötta tar större portioner mat – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.