Godisätande banar väg för cancer

6 mars, 2013 kl. 17:33 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Kyrill Belan
The Epoch Times

Förmodligen inser de flesta människor att våra matvanor kan direkt eller indirekt bidra till sjukdom eller förebygga sjukdom. Det är verkligen sant och detta mönster är också sant när det gäller cancer. Du kommer nog att bli förvånad när du inser att livsmedel med högt glykemiskt index är ett recept för cancer.

Vad är glykemiskt index? Glykemiskt index (GI) visar hastigheten av en produkts sönderdelning och frisättning av glukos i kroppen. Ju snabbare produkten bryts ner och ökar nivån av glukos i blodet, desto högre GI. Som jämförelse är GI för glukos 100, och alla andra produkter jämförs med det som riktmärke.

Här är några vanliga livsmedel och deras GI: Öl (110), en skiva vitt bröd (100), bakad potatis (95), potatismos (90), spannmål, kokta morötter, popcorn, vitt bröd (85), vattenmelon, squash (75), kokt potatis, Coca-Cola, Fanta, Sprite, stärkelse, ”Mars”, ”Snickers”, dumplings (degknyten) (70), banan, melon (65), kli (51), bovete (50), havregrynsgröt (49), grapefruktjuice (48), råa morötter (35), jordgubbar (32), persikor, äpplen (30), plommon (22), aubergine, broccoli, svamp, kål, lök, bladsallad, vitlök, tomater (10).

När vi äter en produkt med högt GI ökar blodsockernivån dramatiskt, vilket resulterar i frisättning av insulin och intensiteten av produktion i cellerna i bukspottkörteln. Insulin sänker blodsockret genom att sprida den i olika vävnader i kroppen. Insulin är också en viktigt anabolt hormon i kroppen, och med åldern ökar dess produktion. På grund av insulin fungerar celltillväxten liksom nedbrytningen av fettdepåer.

Tillväxten av kroppslängd avstannar efter vi nått puberteten men den inre tillväxtprocessen och förnyelsen stannar aldrig av. Varje dag dör miljontals kroppsceller och miljontals uppkommer i stället för att uppehålla vitaliteten. I varje cell finns en ständig ämnesomsättningsprocess, de förbrukade proteinerna byts ut kontinuerligt. Sår läker och frakturer växer samman i alla åldrar, även i hög ålder. För alla dessa processer krävs insulin som det huvudsakliga tillväxthormonet.

Eftersom insulin är ett hormon som reglerar celltillväxten, är det möjligt att det även kan bidra till den okontrollerade tillväxten av cancer? Ja. Många studier har visat att risken för cancer kan minskas genom användning av produkter med lågt glykemiskt index. Forskare vid Dana Faber Cancer Institute har sett att personer som har haft behandling för coloncancer har lägre sannolikhet för återfall än andra patienter om de äter mat med lågt GI.

Livsmedel som innehåller mycket kolhydrater kan vara farliga för människor som redan lider av tjocktarmscancer. Den moderna människans traditionella kost, full av söta, feta och kaloririka livsmedel, leder till en trefaldig ökning av risken för återfall i tjocktarmscancer.

Forskarna tror att kost med högt GI kan stimulera produktionen av insulin och tillväxt av celler. Många maligna celler kan finnas i årtionden innan de kan diagnostiseras som cancer. Under den här tiden kommer ohälsosam mat att bidra till dess utveckling.

Ta kontrollen över ditt sug på livsmedel med högt GI. Ät mer frukt och grönsaker för att säkerställa din hälsa. Kanske, i det här avseendet, kan cancer ses som en form av straff för frosseri.

Översatt från en rysk artikel

via Godisätande banar väg för cancer – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.