Medveten förorening av grundvattnet chockar kinesiska nätanvändare

7 mars, 2013 kl. 07:04 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Rona Rui
Epoch Times

Den i Kina välkände journalisten Deng Fei skrämde nyligen upp allmänheten med en rapport på Weibo den populära Twitter-liknande tjänsten i Kina om hur förorenat vatten pumpas ner under jord i staden Weifang i Shandongprovinsen, östra Kina.

Många av stadens industriföretag (såsom kemianläggningar och pappersbruk) har kringgått myndigheternas kontroller genom att använda högtryckspumpar för att göra sig av med avloppsvatten som innehåller giftiga ämnen.

Deng började sin oberoende utredning om vattenföroreningar efter att den 12 februari ha bett sina 2,5 miljoner Weibo-besökare att lägga upp bilder på floder i hemtrakten.

Fram till 17 februari hade drygt 2,9 miljoner nätanvändare rapporterat om sina hemstäders problem med förorenat vatten i sina inlägg på Weibo.

Enligt Deng har metoden att pumpa förorenat vatten ner under jord pågått i hemlighet i många år i Hebei- och Shandongprovinsen.

Vd för Kinas webbplats om testäder (www.ntea.cn), Jiang Rongsheng, skrev på sitt Weibo-konto att när han var investeringskonsult för 20 år sedan sade många tjänstemän som han träffat, att de skulle ”begrava” avfall från färgnings- och väveriindustrin ”under jord”. Det var något han inte kunnat glömma, kommenterade han.

Dengs blogg har fått mycket uppmärksamhet från de kinesiska medierna efter det att dess popularitet ökat. Online-forum har blivit till slagfält mellan dem som rapporterar sanningen och dem som censurerar den, och där nätanvändare hela tiden lägger upp Dengs blogg på nytt strax efter att myndigheterna har tagit bort den.

Advokat Gan Yuanchun i Changsha i Hunanprovinsen, skrev i ett Weibo-inlägg den Februari 16: ”Deng och Feng Yongfeng, som påstår sig vara grundare av Naturuniversitetet, har påpekat att Shandongs tjänstemän lobbade i Peking för att hindra medierna från att rapportera om föroreningar. I dokumentär från CCTV har delar klippts bort, och reportrar i Weifang sitter i husarrest.”

Även om Gans Weibo-inlägg snart togs bort har nätanvändare publicerat det på nytt över hela Internet med skärmdumpar av hans blogg.

Ett brev daterat 16 februari, som också spritts på Weibo, och som ska ha skickats från Miljöskyddsbyrån till vissa företag i Weifang, uppger att CCTV planerade en hemlig utredning.

Men chefen för Weifangs Miljöövervakning, Xie Zhenxi, förnekade att byrån någonsin skickat ut ett sådant meddelande. Enligt en nyhetsrapport på webbsidan Sina, följande dag, sade Xie att han ”inte kan säga så mycket och var inte klar” över brevet som dykt upp på Weibo.

Medan tjänstemännen försöker kontrollera information om miljöföroreningen genom att ta bort Weibo-inlägg och stoppa mediebevakningen, är några ur allmänheten som har lyckats följa kontroversen rätt arga.

”De här åtgärderna är hårresande. Om de visar sig vara sanna, ska vi då använda högtryckspumpar för att pumpa ner tjänstemännen och ledarna under jord också?” kommenterade juristen Xu Xin på Weibo.

Enligt den kinesiska regimens språkrör Xinhua står grundvattnet för en tredjedel av Kinas vattenförsörjning. Undersökande rapporter om 118 städer under de senaste åren visar att kraftigt förorenat vatten rinner i 64 procent av städerna och lätt förorenat vatten i 33 procent av dem. Endast 3 procent av städerna har rent vatten.

via Medveten förorening av grundvattnet chockar kinesiska nätanvändare – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.