Gripanden och propaganda inför kommunistpartiets politiska möten

8 mars, 2013 kl. 06:27 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

Det är en förutsägbar dans i Kina: Kommunistpartiet har ett stort politiskt möte i Peking, och över hela landet mobiliseras säkerhetsstyrkorna för att gripa, trakassera och fängsla alla som betraktas som ett hot mot det som partiet kallar stabilitet. Detta blandas ofta med riktade propagandabudskap till media samt information om vad de får och inte får rapportera om.

Några dagar innan de ”två mötena” i Peking, som inleddes den 3 mars och kommer att pågå i ungefär två veckor, tillhör oliktänkande, advokater och intellektuella dem som riskerar att bli arresterade. Propagandabudskapen ska säkerställa att den kommunistiska regimens positiva resultat får grundlig täckning, medan nyheter som kan anses föga smickrande – såsom dessa massgripanden, eller protester runtom i Kina – tas bort.

De två mötena syftar på den nationella folkkongressens sammankomst, som ofta beskrivs som partiets lagstiftande organ, med uppgift att klubba igenom beslut, samt kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som påstås vara ett rådgivande organ för partiet. Propagandaspråkröret China Central Television har haft omfattande rapportering om ”folkets representanter” (med fokus på dem med enkla ursprung) som nu strömmar in i Peking till rådslaget.

Över hela landet har regimens säkerhetsagenter också varit mycket upptagna. Sajten Chinese Human Rights Defenders har dokumenterat en lång rad övergrepp i en artikel från den 3 mars.

En aktivist vid namn Zhang Lin och hennes nioåriga dotter greps, fängslades och vägrades mat; Li Sihua från Jiangxiprovinsen, som hade försökt bli oberoende kandidat i ett lokalval, togs från sitt hem, där han vårdar sin gamla mor, och sattes i förvar; och i Peking har de vanliga misstänkta låsts in i sina hem eller gripits av säkerhetsstyrkor, inklusive aktivisterna och advokaterna Hu Jia, Xu Zhiyong, Wang Yonghong, med flera.

Demokratiaktivisten He Depu sade till Radio Free Asia (RFA) att polisen hade placerat sig framför hans hem från 25 februari – en vecka innan evenemangen i Peking skulle börja. ”När jag vill gå ut måste jag åka med dem, så jag kan inte röra mig fritt. Det är samma sak varje år”, sade han till RFA.

Huang Yan, en kvinnlig aktivist som en gång hjälpte den nu fängslade människorättsadvokaten Gao Zhisheng, har också trakasserats och satts i husarrest. Hon hade en inplanerad canceroperation i Peking, men blev istället inlåst i sitt hem av polisen och fick sin flygbiljett avbokad, enligt Hu Jia.

Mitt i alla tvångsåtgärder för att förtrycka ”känsliga” personer har partiet också haft resurser till mediakontroll och propaganda. Ett cirkulär från det centrala Propagandadepartementet, översatt av China Digital Times, listas 10 saker som medierna ska och inte ska göra under de två mötena. Gör: ”Publicera rapporter från auktoritativa [det vill säga officiella] mediakällor.” Gör inte: ”Rapportera eller kommentera partitjänstemäns ekonomiska uppgifter.”

Under mötena kommer
officiella kinesiska nyhetsbyråer, och i mindre utsträckning de självständiga webbportalerna som de flesta kineserna får sina nyheter ifrån, att översvämmas med bilder och filmer av färgglatt klädda delegater från minoritetsregionerna, bönder som även är politiska företrädare, och allvarliga kadrer, som diskuterar viktiga politiska frågor.

Sun Wenguang, tidigare universitetsprofessor i Shandong, som observerar och kommenterar kommunistpartiets politik, sade i en intervju med RFA att de flesta delegaterna till de två möten ”inte har för avsikt att ändra något i samhället”, eftersom de själva oftast drar nytta av systemet. ”De deltar bara i sessionerna och intar den officiella hållningen”, sade han. ”Det ser ut som om de ställer frågor, men de flesta är helt tomma eller på låtsas.”

via Gripanden och propaganda inför kommunistpartiets politiska möten – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.