Indiens och Asiens renaste samhällen

11 mars, 2013 kl. 10:30 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Sunaina Valecha,
Epoch Times

En avlägsen by i Indiens nordöstra del är ett inspirerande exempel med sitt unika samhälleliga renlighetsinitiativ, som står i stark kontrast till smutsiga städer och byar med avfall som ligger överallt.

Mawlynnong, en liten indisk by i staten Meghalaya är inte bara en förebild av ett samhälle som håller rent utan har också utvecklat en modell för ekoturism som bevarar dess natur, urgamla traditioner och ger försörjning till invånarna.

– Renlighet och respekt för naturen är en tradition som överförts till oss av våra förfäder. Som barn fick jag lära mig att en ren omgivning är nyckeln till hälsosamt liv. Hemma, i skolan och på böneplatsen betonades renlighet och så småningom blev det ett sätt att leva, säger Rishot Khomgthohrem, lärare från Mawlynnong.

Detta sätt att leva har antagits och utvecklats ytterligare till ett planerat samhällsinitiativ av alla invånarna i byn.

– Varje dag håller byborna, unga och gamla, omgivningen ren. Tidigare var 4-5 medlemmar anställda för det men nu gör alla det, samvetsgrant och frivilligt, säger Khomgthohrem.

Byn var tidigare okänd för omvärlden eftersom det inte var ansluten till någon väg förrän 2003. Väganslutningen förde den första turisten till byn.

En reporter från tidningen Discover India råkade stöta på Mawlynnong och skrev en artikel där han presenterade byn som den renaste han någonsin sett i Indien.

Under 2005 erkände Unesco Mawlynnong som den renaste byn i Indien och den blev känd för världen.

Dessa titlar har också gjort byborna medvetna om renlighetskulturen i sin by och de blev mer noggranna att upprätthålla den.

Sopsortering är bland de många saker som byborna gör för att upprätthålla renligheten: Användningen av plast är minimal och turisterna hjälper till och respekterar det här. Soptunnor av bambu är tätt utplacerade och ingen slänger skräp omkring sig.

– Medvetenheten om att upprätthålla renlighet är enorm bland byborna. Även när ett löv faller, vem som än ser det först, plockar upp det och lägger det i soptunnan, säger Sandeep Chourasia, turistkonsult för östra Indien.

Enligt Chourasia är bybornas ”vi vill göra detta”-attityd nyckeln bakom byns framgång. Den inställningen stöds också av den traditionella samhällsordningen i byn vars stamtraditioner uppmuntrar kollektivt beslutsfattande.

Turister ser ofta bybor som deltar i ogräsrensning, sopning och rengöring av trädgårdar och vägar varje kväll.

– Barnen deltar i städningsritualerna mestadels varje dag, mycket entusiastiskt. Jag deltar också när jag kan. Vi är ett exempel för flera andra och jag anser att vi måste arbeta hårdare för att sätta ribban högre”, säger Mathew Khongsar, regeringsentreprenör i Mawlynnong.

Byn etablerade sin egen speciella städkommitté som består av bymedlemmar som är antingen för unga eller för gamla för att arbeta med jorden.

Byn erbjuder en fantastisk utsikt över Bangladesh-slätten eftersom den ligger nära gränsen till Bangladesh. Här finns också många miljövänliga arkitektoniska underverk såsom Skywalk.

– Skywalk är en 25 meter hög bambukonstruktion som erbjuder ett fågelperspektiv av byn och en panoramautsikt över Bangladeshslätterna. Den är verkligen unik och inte en enda metallbit har använts vid bygget, säger Chourasia.

Det finns också en 1100 år gammal trädrots-bro i byn. Rotbron är en ekoteknik som utvecklades av urgamla stamfolk för att bygga broar av trädens rötter över floder. Under monsunen när det blir svårt att ta sig över floden är rot-bron vägen ut.

Mawlynnong är mycket naturskönt, särskilt under monsunen med frodig grönska överallt. Vattenfall banar vägen till små vattendrag och det finns ett överflöd av blommande orkidéer runt omkring. Uppenbarligen inspireras byn av en så otrolig skönhet.

Initiativet ger hopp till många indiska städer där stora högar med dumpat avfall är en vanlig syn.

via Indiens och Asiens renaste samhällen – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.