Hjärnan upplever att amputerade kroppsdelar sitter kvar

12 mars, 2013 kl. 08:24 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Sally Appert
Epoch Times

Fantomsmärta i amputerade kroppsdelar kan bero på hur pass levande hjärnan fortfarande betraktar kroppsdelen.

Åratal efter att en person fått en arm eller ett ben amputerat bär hjärnan fortfarande med sig en bild av den saknade kroppsdelen, som kan vara exakt likadan som bilden av den verkliga kroppsdelen enligt ny brittisk forskning.

En grupp med 18 personer som genomgått amputation deltog i studien. Bilder från magnetisk resonanstomografi visade att de personer som hade mest fantomsmärta i sina saknade kroppsdelar också hade den mest realistiska bilden av kroppsdelen i hjärnan.

”Nästan alla människor som har förlorat en kroppsdel har någon form av känsla av att den fortfarande finns där och omkring 80 procent av de amputerade upplever en viss nivå av smärta kopplad till den saknade kroppsdelen”, sade studiens huvudförfattare, Tamar Makin, i ett pressmeddelande.

Forskarna observerade vad som hände i deltagarnas hjärnor när de rörde sina fantomfingrar. Flera personers hjärnor hade exakt samma bild som om fingrarna hade varit verkliga.

Den del av hjärnan som kontrollerade den amputerade kroppsdelen var mindre än normalt hos de amputerade, men för dem som hade mycket fantomsmärta var skillnaden inte lika märkbar.

Det var inte klart huruvida skillnaden i hjärnan orsakade fantomsmärtan eller vice versa. Forskarna hoppas att deras upptäckter kan leda till metoder för behandling av fantomsmärta.

”Föreställ dig att du har på dig ett par brudhandskar som sträcker sig från fingrarna upp till armen förbi armbågen”, sade en annan av forskarna, Lynn Ledger, i pressmeddelandet.

”Men överallt där handsken sitter känns det hela tiden som att din arm krossas. Det förekommer också stickande smärta och en intensivt brännande känsla som kommer och går, men den krossande smärtan är konstant.”

Trots att den lokala hjärnstrukturen och hjärnfunktionen för den saknade kroppsdelen var kvar tycktes andra kopplingar i hjärnan vara störda.

”Den här skillnaden mellan den fysiska världen och det de upplever verkar vara kopplat till en funktionell avskiljning i hjärnan”, sade Makin.

”Det tycks finnas en minskad koppling mellan området för den saknade kroppsdelen i hjärnan och resten av hjärnbarken som är involverad i rörelsen.”

Forskningen publicerades i tidskriften Nature Communications den 5 mars.

via Hjärnan upplever att amputerade kroppsdelar sitter kvar – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.