Bevisen för Higgsbosonens existens allt starkare

19 mars, 2013 kl. 10:46 | Publicerat i Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter:

Sunanda Creagh
The Conversation

Fysiker säger att de nu är ”nästan säkra” på att den mystiska ”Higgsliknande partikeln” som tillkännagavs förra året vid Cern faktiskt är en Higgsboson.

Data som nyligen presenteras i Rencontres de Moriond i Italien visar att den Higgsliknande partikeln beter sig på ett sätt som tyder på att den faktiskt är en Higgsboson.

Higgsbosonen är den saknade pusselbiten i fysikens standardmodell, och är avgörande för förståelsen av varför partiklar har den massa de har.

Enligt en kommentar på Cerns hemsida tillkännagav forskare i Moriond i förra veckan ”att den nya partikel som upptäcktes på Cern förra året mer och mer ser ut som en Higgsboson. Mer analys krävs emellertid fortfarande innan ett definitivt uttalande kan ges.”

”Att komma på vilken typ av Higgs det är kommer att vara beroende av noggranna uppmätningar av partikelns interaktion med andra partiklar och det kan ta flera år att lösa”, sades det i uttalandet.

De nya upptäckterna, som presenterades av Cern-forskaren Adam Falkowski med kollegor, visar att den Higgsliknande partikeln sönderfaller till W- och Z-bosoner – materia som måste påvisas innan partikeln kan bekräftas som en verklig Higgsboson.

Nitesh Soni, forskare på University of Adelaide, sade att de nya bevisen är tillräckligt övertygande för att ta bort ordet ”liknande” från den Higgsliknande partikeln och säga att det är en Higgsboson.

”Den kvarstående frågan är om det är den ultimata bosonen eller om det finns liknande, ännu ej observerade bosoner?”

Professor Anthony Thomas på University of Adelaide sade att det är avgörande att Higgsbosonens existens och egenskaper konstateras utan tvivel.

”Det här arbetet ger en viss tillförsikt beträffande en av Higgsegenskaperna, nämligen dess koppling till bosoner. Den väsentliga faktorn som saknas är emellertid kopplingen till fermioner och där behöver vi mer information och detta kanske inte kommer förrän efter att Large Hydron Collider stängts ned – inte förrän 2015”, sade han.

”Hela den subatomära fysikvärlden väntar på den informationen med stor förväntan.”

Artikeln publicerades först på The Conversation http://theconversation.edu.au/ .

Läs originalartikeln. http://theconversation.edu.au/definitely-maybe-evidence-grows-for-positive-id-of-higgs-boson-12790

via Bevisen för Higgsbosonens existens allt starkare – Epoch Times

Mer i detta ämne: Higgspartikeln kan förklara universums uppbyggnad 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.