Shanghais myndigheter försäkrar att vattnet är ofarligt, trots de döda grisarna

20 mars, 2013 kl. 10:45 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Jane Lin & Li Zhen
Epoch Times

Kommunistpartiets myndigheter menar att vattnet i floden Huangpu är drickbart, baserat på endast nio av 136 parametrar, trots att tusentals döda grisar dumpats i floden.

Hittills har nästan 13 000 kadaver tagits upp ur floden, som ger dricksvatten till Shanghais 23 miljoner invånare.

Förra året satte Kinas hälsoministerium upp 136 parametrar som skulle användas för test av kranvattnets kvalitet, liknande standarden för vattenkontroll inom EU, enligt Dr Wang Weiluo, en miljöexpert som för närvarande är bosatt i Tyskland.

– Men Shanghais vattenmyndigheter testade bara nio av de 136 parametrarna. Man kan inte påstå att vattnet har klarat kontrollen eftersom de flesta av parametrarna inte kontrollerades, sade Wang till Sound of Hope (SOH) Radio Network.

Wang påpekade att den metodik som används av myndigheterna är diskutabel.

– De brydde sig inte om att testa några av de parametrar som vattnet garanterat inte skulle klara. Det finns också några parametrar som inte påverkas av de döda grisarna innan de började ruttna, som t ex vattnets hårdhet och klarhet, sade han.

Många griskadaver har också hittats i andra floder i Kina, som t ex floden Wei i staden Xianyang i den norvästliga provinsen Shaanxi, floden Kunnan i staden Hesan i den sydliga provinsen Guangdong, och floden Wulong i staden Yichang i den västliga provinsen Hubei.

Grisarna i floden Huangpu har skapat stor oro bland Shanghais invånare och nätanvändare. En student vid Jiaotongs universitet skrev ett blogginlägg där han bad myndigheterna att offentliggöra resultaten av vattentesterna. Hans inlägg cirkulerades av nära 20 000 nätanvändare på bara drygt 10 timmar, rapporterade Radio Free Asia (RFA).

Nätanvändaren Pan Ting i Shanghai i ifrågasatte också vattenmyndigheterna i sin mikroblogg och inbjöd Shanghais invånare till en promenad tillsammans med henne den 23 mars för att ”hedra deras moder floden”. Men myndigheter tog bort hennes inlägg och hindrade henne från att använda både mikrobloggen och telefonen, enligt en annan RFA-artikel.

Dissidenten och författaren Zheng Yi, bosatt utanför Kina, har följt Kinas miljöproblem i flera år. Han berättade för SOH att vattenföroreningarna är ett systemproblem behäftat med den kinesiska regimen.

– Om inga offer tillåts organisera protester; om det fortfarande inte finns någon yttrandefrihet eller grundläggande mänskliga rättigheter; och om de förorenande företagen och regeringstjänstemännen fortsätter att vara i maskopi, då blir det ingen förändring av de utbredda utsläppen av förorenat vatten, sade han.

– Kina har inte en enda flod som inte är förorenad. Många floder är kraftigt förorenade. Med tusentals döda grisar flytande i floden blir vattnet naturligtvis förorenat. Det råder ingen tvekan om det, tillade han.

Skriven på engelska av Arleen Richards.

via Shanghais myndigheter försäkrar att vattnet är ofarligt, trots de döda grisarna – Epoch Times

Mer i detta ämne: Tusentals döda grisar hittades i kinesisk flod

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.