Jordgubbar och blåbär skyddar kvinnors hjärtan

21 mars, 2013 kl. 10:10 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Allt fler studier bekräftar antioxidanternas betydelse för hälsan. Nu visar en ny studie att kvinnor som äter tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt med så mycket som en tredjedel, rapporterar Science Daily.

Jordgubbar och blåbär innehåller höga halter av antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter, det vill säga ämnen som skyddar kroppens celler mot oxidanter som kan skada cellerna och ge upphov till sjukdomar.

Sjukdomar som man kopplat ihop med oxidanter är bland andra hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och även neurologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimer.

Antocyaniner har visat sig ha positiva effekter på hjärta och kärl då de kan hjälpa till att vidga artärerna och motverka att plack i kärlen byggs upp.

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA och University of East Anglia i Storbritannien, har genomfört en långtidsstudie som omfattat 93 600 kvinnor i åldern 25 till 42. Kvinnorna fick svar på frågor om sin kost vart fjärde år under en 18 års-period.

Under studien inträffade 405 hjärtinfarkter. Det visade sig att de kvinnor som åt mest blåbär och jordgubbar hade en 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor som åt bär endast en gång i månaden eller mindre. Det gällde även för de kvinnor som annars åt en kost rik på andra frukter och grönsaker.

”Blåbär och jordgubbar kan enkelt ingå i veckans kost”, säger Eric Rimm, docent i näringslära och epidemiologi vid Harvard School of Public Health i Boston och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Science Daily.

”Denna enkla kostomläggning kan ha en stor betydelse när det gäller förebyggande åtgärder”, tillägger han.

I studien undersökte man konsumtionen av blåbär och jordgubbar  eftersom de är de vanligaste bären i USA. Det är därför möjligt att andra livsmedel kan ge samma resultat, säger forskarna.

Studien har publicerats i Circulation: Journal of the American Heart Association.

via Jordgubbar och blåbär skyddar kvinnors hjärtan – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.