Forntida kinesisk vattensprutande skål förblir en gåta

27 mars, 2013 kl. 07:14 | Publicerat i Kinesisk kultur, Lustiga fenomen :-), Teknik, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Xin Guo
Epoch Times

Forntida kinesisk vetenskap och teknologi var mycket avancerad. De gamla kineserna visste mer om vetenskap och teknologi än folk från någon annan kultur. Till exempel finns en skål dekorerad med yin-yangfiskar i en samling på Hanzhumuseet i Kinas Zhenjiangprovins vilken inte kan förklaras med modern vetenskap eller kan kopieras med modern teknologi. Den har förblivit ett mysterium för världen.

I Hangzhumuseets samling finns en vattensprutande skål i brons med namnet ”Yin-Yang fiskskålen”. Skålen som är ungefär lika stor som ett handfat, har två handtag och en dekoration med fyra fiskar i botten. Det finns fyra tydliga koniska kurvor ritade mellan fiskarna precis som de som beskrivs i I Ching (Tao Te Ching, Förändringarnas bok). Om man fyller skålen till hälften och gnuggar handtagen med handflatorna kommer vattnet på en gång att virvla runt och vibrationen kommer att få var och en av fiskmunnarna på skålens väggar att spruta dryga halvmeterhöga vattenstrålar. Dessutom kommer skålen att låta på samma sätt som när man skanderar de gamla spådomarna från I Ching.

Ingen modern teknologi har hittills klarat av att göra en fullständig kopia.

Fysiker från USA och Japan har använt alla slags moderna vetenskapliga instrument för att undersöka skålen och försökt komma underfund med dess konstruktionsprinciper gällande värmeledningsförmåga, avkänningsförmåga, egendrivkraft, utsprutning och ljudalstrande men har inte lyckats.

I oktober 1986 tillverkades en bronskopia av den kinesiska sprutande skålen i USA. Den såg identisk ut men var ett misslyckande eftersom den inte kunde spruta vatten och ljudet den framkallade var mycket dovt.

Modern vetenskap kan bara beklaga sina begränsningar jämfört med de mirakel som skapades av forntida kinesisk vetenskap och betraktar dem som olösta mysterier.

Vilka var principerna som det forntida folket använde för att skapa fiskskålen? Så utvecklat som dagens samhälle är; hur kommer det sig att modern vetenskap och teknologi inte kan göra en exakt kopia av ett bruksföremål av brons skapat av människor från förr?

Modern vetenskap använder analytiska metoder. Karaktäriserad av hög precision och strikta beräkningar har den redan nått kvantteknologins nivå. Den så kallade nanoteknologin kan mycket väl representera bedrifterna av dagens högteknologi. Trots det har modern vetenskap en kritisk svaghet – linjärt tänkande. Detta är fortfarande dominerande inom dagens vetenskap som fortsätter att tillämpa ett förenklat tillvägagångssätt gentemot naturfenomen.

Den verkliga världen och moder natur håller sig inte till de linjära principerna utan i de flesta fall till ickelinjära principer. Modern vetenskap och teknologi är inget annat än en konstgjord förenkling gentemot naturens sanning.

Vattenstrålar som liknar dem i den sprutande kinesiska skålen kallas ”solitärvågor” eller solitonfenomen. Olikt vanliga vågor skingras inte solitärvågor när de framträder och kan därför bestå en längre tid. Solitärvågors förekomst är ett ickelinjärt fenomen.

Därför överträffar konstruktionsgrunderna för den sprutande skålen den moderna vetenskapen och det är därför omöjligt för den moderna teknologin att kopiera den.

via Forntida kinesisk vattensprutande skål förblir en gåta – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.