De förtrollade kullarnas gåta

3 april, 2013 kl. 07:18 | Publicerat i Lustiga fenomen :-), Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Leonardo Vintiñi
Epoch Times

Tänk dig en tom flaska som du lägger försiktigt på marken och ser hur den börja rulla uppåt i backen. Eller du parkerar där vägen sluttar så svagt att du egentligen inte behöver dra i handbromsen. Trots det ser du hur bilen oförklarligt glider iväg på ett sätt som trotsar gravitationen. Det råder ingen tvekan om att du befinner dig i ett märkligt område.

På ett tiotal platser runt om i USA, såsom den hemsökta kyrkan i Buck`s County i Pennsylvania, spökkullen i Maryland, Jacob`s Crossing i Texas och på många fler ställen över hela världen kan man hitta magiska kullar, förtrollade vägar eller platser som uppvisar egenskaper med antigravitation. Vid dessa platser verkar, på något gåtfullt sätt, alla objekt trotsa fysikens lagar.

Hur uppträder kullar med antigravitation? Det räcker med att lämna en burk, en flaska eller någon slags sfärisk kropp vid basen vid de mest mystiska platserna. Luta dig tillbaka och titta på hur den långsamt och kontinuerligt rör sig upp till kullens topp.

Det här till synes oförklarliga fenomenet kan en bilförare upptäcka när bilen parkeras på en sådan plats och senare finner att fordonet på något mystiskt sätt rullat iväg. Även vattnet i dikena som omger dessa vägar verkar flyta åt fel håll.

En del förklarar vissa förtrollade vägar med att det finns avvikelser i områdets gravitation eller att det finns en otrolig magnetisk dragningskraft hos en järnmassa i närbelägna vulkaner. Men i allmänhet är ofta objektet i fråga immun mot magnetiska krafter (gummikullor, glasflaskor och så vidare).

Naturligtvis framförs även andra, mer övernaturliga förklaringar. En plats i Braga, Portugal, sägs ha fått sin förmåga från en trollformel för länge sedan. Byborna som hade blivit trötta på att bära tunga bördor uppför kullen vände på sluttningens gravitationsriktning. Deras magiska avsikt sägs ha gjort fraktandet av last uppför den kullen mycket lättare efter det.
Magic Hill Ghosts

En del av de magiska kullarna berättas det spökhistorier om. Lokalbefolkningen drar ofta nytta av dessa konstiga platser som ofta används för att locka turister och förväntar sig att de lätt faller offer för berättelser.

Vid upprepade tillfäller knöt några invånare i området platsen till otäcka bilolyckor som inträffade för flera år sedan. De hävdade att fordonens märkliga förflyttning på de förtrollade vägarna ligger i händerna på en rastlös arg ande. I New Jersey finns en sådan plats och det sägs att den är hemsökt av en bondes ande och syftet är att hålla folk bort från hans mark.

Trots sitt till synes märkliga beteende har dessa magiska backar (eller åtminstone de allra flesta av dem) mycket mer jordnära förklaringar än underjordiska magneter eller okynniga spöken.

Många gånger har dessa platser visat sig vara optiska illusioner, det vill säga den synliga horisontlinjen och planeringen av det omkringliggande området kan göra så att en ”magisk sluttning” verkar vara mer lutande än vad den faktiskt är. En förbipasserande kan få illusionen av att kullen höjer sig när den i själva verket faller. De här ”magiska” platserna uppvisar en sluttning som lurar ens syn men som rationellt kan förklaras med ett vattenpass.

Objekt som i den här illusionen tycks rulla uppåt, följer helt enkelt kända fysiska lagar, vilket luftbubblan i vattenpasset avslöjar. Men eftersom våra ögon fortsätter att lura oss efter att detta bevisats, undrar en del om inte vattenpassets luftbubbla i sig självt är i händerna på en förtrollande kraft.

via De förtrollade kullarnas gåta – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.