Svårt att knäcka kinesiska koder – Ola Wong

5 april, 2013 kl. 07:43 | Publicerat i Kina, Ola Wongs krönikor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Ola Wong – SvD:s medarbetare i Kina

På 1970-talet skrev en frustrerad CIA-analytiker en numera offentlig rapport kallad Konsten att bevaka Kina. Förvånansvärt mycket stämmer fortfarande, exempelvis: “Det är nästan en underdrift att säga att kineserna gillar hemlighetsmakeri”. Det nyss avslutade ledarskiftet handlade troligen om en sak: Maktstriden mellan president Hu Jintao och ex-ledaren Jiang Zemin. Den avgjorde vilken politik supermakten kommer att föra och vilka som ska leda den. Men varken Hu eller Jiang har kommenterat det utåt. Officiellt är Jiang pensionerad sedan 2004.

”De är nästan lika ivriga att dölja information för det kinesiska folket”. Avgörande händelser var utrensningen av Bo Xilai, en dödskraschad Ferrari; och när Xi Jinping försvann i två veckor. Allt censurerades i Kina.

Officiell information är ofta vag eller vilseledande. Pressinformationen skrev att den nye ledaren Xi Jinping är från Fuping i Shaanxiprovinsen. Xi är född och uppvuxen i Peking. Hans far är däremot från Fuping. Vi får inte födelsedatum för någon ledare. Troligen anses det för känsligt.

”Yngre” i kinesisk politik betyder män i 60-års åldern”. Jiang Zemin är 86, Hu Jintao fyller 70 i år. De fem nya medlemmarna i Politbyråns ständiga utskott har en snittålder på 65,5. ”En tumregel är att kineserna inte säger något av en slump och sällan direkt”.

När Xi Jinping besökte bokmässan i Frankfurt 2009 skänkte han Angela Merkel två av Jiang Zemins böcker och framförde dennes hälsningar. Jiang signalerade därmed att han fortfarande var med i spelet och hade goda relationer till Xi. Genast började diskussionen i Kina vem som egentligen var Xis chef: Jiang eller Hu.

Det viktigaste talet på kongressen är partiledarens rapport. Där meddelar partiet hur de tänker styra Kina.

Men det låter så här: ”Socialism med kinesisk karakteristik är ett system av vetenskapliga teorier som inkluderar Deng Xiaopings teorier; de viktiga tankarna kring De tre representativa och Vetenskaplig syn på utveckling och det här systemet representerar att partiet följer och utvecklar marxism-leninismen och Mao Zedongs tänkande”. Så fortsätter ledaren att snattra i en och en halv timma. Det är mer en seriekrock av fraser än mänskligt språk.

Men inte en enda gång definierar han vad de menar med dem. Ordningen flosklerna placeras i och hur ofta de upprepas är själva budskapet. ”En fallgrop i propagandaanalys är att fraser ändrar betydelse över tiden.” Såklart menar partiet inte att de följer Mao Zedongs tänkande när de säger att de följer Mao Zedongs tänkande (klasskamp är det sista dessa multimiljardärer vill ha). Partijargong bör i stället ses som en ekvation.

Läs mer: Svårt att knäcka kinesiska koder | Inrikes | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.