SHEN YUN i Sverige: Danslärare om Shen Yun: ”Otroligt fin konst”

12 april, 2013 kl. 09:27 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

”Det ligger någonting riktigt stort bakom”

Epoch Times

Katarina Fischer, dansare, blev så inspirerad av Shen Yun Performing Arts föreställning i Stockholm förra året att hon tog med sig både sin mor och dotter i år. Cirkus i Stockholm var fullsatt med en entusiastisk publik och familjen fick en minnesvärd upplevelse.

Katarina Fischer arbetar som danslärare, tränare, och dansar bland annat modern jazz.

– Det här är andra gången jag ser den och jag är fortfarande helt fascinerad. Det var underbart, vackert och professionellt, sade Katarina Fischer, efter tisdagens föreställning i Stockholm.

Klassisk kinesisk dans har en lång historia på flera tusen år. Genom att ta till vara och ”införliva djupgående visdom från varje era och dynasti har den blivit till ett komplett danssystem som förkroppsligar traditionella estetiska principer”, står det att läsa på Shen Yuns hemsida. Detta kunde Katarina känna under föreställningen.

– Känslan, tekniken, dansarna och hur professionella de är, och hur de dansar från hjärtat. Man känner också att det är en lång stor kultur bakom. Det är inte bara koreografi och teknik utan det ligger någonting riktigt stort bakom.

– Jag kan inte riktigt förklara vad det är men det var det som tog mig tillbaka igen efter att ha sett det första gången.

Katarina tänker sig att för att dansarna ska kunna prestera på den höga professionella nivån krävs det ”säkert flera timmars träning, minst sex eller sju timmar per dag”.

– Jag tror det krävs nån slags känsla, ska man kalla det meditation eller någonting, för att få den här tryggheten som min dotter pratar om.

– Och för att samstämmigheten i gruppen ska fungera. Man ser det i ansiktet på dansarna också; man kan ju göra en vacker rörelse men att även visa det (inifrån), och lugnet i ögonen. Det är så mycket i det att jag måste komma tillbaka nästa år för att se vad det verkligen handlar om.

När hon minns upplevelsen från förra året, säger Katarina att hon tänkte att ”hon hade aldrig sett något så vackert i hela sitt liv”. Och det var en sådan ”aha-upplevelse” även i år. Men hon känner också något mer:

– Det nyaste som jag tar med mig är ett så otroligt lugn… och frid i hjärtat.

Shen Yun Performing Arts reser runt om i världen för att återuppväcka den flera tusen år gamla kinesiska kulturen som anses vara ”gudomligt inspirerad”, och Katarina menar att den kulturen kommer att överföras till framtide, och som hon tar med sig i minnet.

– Det är någonting som ligger bakom som jag inte riktigt vet vad det är. Det finns en kultur eller någonting som är otroligt starkt, som jag tror kommer att gå vidare i flera tusen år. Jag är så glad att fått se och uppleva det, sade Katarina Fischer.

Katarina Fischers mor, Jaderiga Malik, som arbetar som hudterapeut och som även varit dansare i sin ungdom, var djupt berörd efter att ha sett Shen Yun för första gången.

Dansnumret som öppnar föreställningen handlar om hur Buddha kallar till sig himmelska varelser för att tillsammans stiga ner till jorden och skapa en storslagen historia åt mänskligheten.

– Det var en stor upplevelse för mig. Fantastiskt. När den (föreställningen) började, då började jag faktiskt gråta. Det kom så mycket känslor sade Jaderiga Malik med en innerlig röst och fortsatte:

– Jag är väldigt känslig för sådant här, musiken, dansen och det var nånting mer som jag också kände. Det var en otrolig upplevelse.

Som så många andra i Sverige som fått höra erhu-solisten Xiaochun Qi spela det kinesiska instrumentet, erhu, blev hon oerhört berörd.

– Hon som spelade det här specialinstrumentet (erhu), det gick rakt in i hjärtat, i själen. Det var fantastiskt, sade hon med tårar i ögonen.

Erhun, som har kallats för den ”kinesiska violinen”, har en historia på över fyratusen år. Trots att den bara har två strängar kan den förmedla ett brett spektrum av känslor, berättas det på Shen Yuns hemsida.

– Jag mediterar och nu ska jag försöka meditera en gång till för den här musiken ska stanna inom mitt hjärta. Den glömmer man faktiskt inte.

Dottern Kasha Johnson, som är 13 år, ”fascineras av allting i Asien”. Hon blev helt tagen och hade svårt att uttrycka allt det hon kände i hjärtat.

– Det var helt otroligt. Det var så himla vackert. Jag har inte ord att…. det är helt otroligt vad jag nyss såg! utbrast dottern entusiastiskt och fortsatte i nästa andetag:

– Jag måste säga, man måste se det här minst en gång i sitt liv. Man måste se det minst en gång för att förstå vad jag försöker förklara men inte kan med ord.

Hon hade noga studerat dansarna under föreställningen, deras koordination och samarbete.

– Jag tyckte om hur fokuserade de var. Hur mycket energi och kraft de lade in i det här och hur mycket de litade på varandra. Man kunde se det, att de verkligen litade hundra procent på varandra och visste vad de gjorde. Allting var helt perfekt. Jag försökte hitta någonting de gjorde fel, men de gjorde aldrig några fel. Det var helt perfekt! sade dottern och tillade på slutet igen:

– Man måste se den här minst en gång i sitt liv för att vara riktigt glad.

Katarina Fischer sammanfattade sin upplevelse av Shen Yuns föreställning:

– Vacker konst som är gjord av människor eller kanske är det gjort av något annat. Det har himmelska influenser. En otroligt fin konst, värt att se.

NTD Televsion och Pirjo Svensson rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 -13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.För mer information besök ShenYunPerformingArts.org .

via Danslärare om Shen Yun: ”Otroligt fin konst” – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.