SHEN YUN i Sverige: Konstnär: ”De är otroliga – och gör verkligen inte ett enda fel”

15 april, 2013 kl. 09:05 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Epoch Times

Efter att ha sett lördagskvällens Shen Yun-föreställning i Linköping kände konstnärsparet Niclas Thalberg och fästmön Ann sig mycket inspirerade att själva måla och skapa.

– Den [föreställningen] var jättefin; fina kläder, färger och musik. Man blev inspirerad till att måla, sade Ann.

– För mig är hela föreställningen konst – och så får man följa med på en resa. Det är som i en film där man får följa med, sade Thalberg.

Shen Yuns hemsida refererar också till detta: ”Med det allra senaste inom grafisk teknik skapar Shen Yuns team för digitala bakgrundsprojektioner livfulla animerade miljöer som vidgar scenen och förflyttar publiken till en värld där himmel och jord förenas.”

Parets eget skapande sker främst med måleri i olja och akryl. Niclas Thalberg har haft ett 8o-tal utställningar med sin konst, baserad på en speciell 3D teknik, och med en patenterad färg som ger svävande 3D effekter.

Varje säsong använder Shen Yun klara färger för att skräddarsy och återskapa hundratals nya plagg. I år har artisterna hundratals specialsydda dräkter för de 22 programpunkterna. På Shen Yuns hemsida förklaras att ”i arbetet med kläderna beaktas varje detalj noga och är ett resultat av konstnärlig inspiration och omsorgsfull finish. Klädskaparna lägger vikt vid harmonisk balans och kontrast. Syftet är att visa fram autentiska dräkter från Kinas gudomligt inspirerade traditionella kultur, såväl som att åstadkomma en fulländad sceneffekt.”

Thalberg fortsatte:
– Och så är det alla färgerna, och alla rörelserna. Man får mycket information. [Vad gäller] sammansättningen av färgen, så blandar de väldigt mycket. Ändå passar det ihop väldigt bra och de smälter in i varandra. Och ihop med rörelserna blir det konst. Som när man skapar.

Thalberg uppfattade hela föreställningen som ”ett budskap”.
– De gör en musikal av hela grejen, i hur de tänker och tycker, och då spelar det ingen roll vad man tror på egentligen, sade Thalberg.
– De kämpar och står upp för sin tro, sade Ann.

Shen Yuns hemsida stödjer också det tänkesättet: ”Shen Yuns uppdrag är att åter väcka till liv den 5 000 år gamla och gudomligt inspirerade kulturen från Kina. Tyvärr har denna kulturella skatt blivit förföljd och bortsopad av det kinesiska kommunistpartiet under de senaste 60 åren. Det är utanför Kina som Shen Yuns konstnärliga kreatörer har möjlighet att fritt uttrycka sig själva och sin gamla kultur. Deras mod att säga ifrån är en integrerad del av Shen Yuns själ.”

– Ja, och i det här är de också konstnärer och de samspelar så bra. De är otroliga! De gör faktiskt inte ett enda fel på hela föreställningen, inte en miss eller tabbe, ingenting överhuvudtaget. Och just det att de kan landa så mjukt, trots så höga hopp, ändå landar de mjukt. Det gör ganska mycket [för upplevelsen] och ger ett lugn i själen. Sedan tycker jag om att de går in i filmen (i bakgrunden). [Det är] häftigt skapande! sade Thalberg.

Hemsidan berättar: ”Med det allra senaste inom grafisk teknik skapar Shen Yuns team för digitala bakgrundsprojektioner livfulla animerade miljöer som vidgar scenen och förflyttar publiken till en värld där himmel och jord förenas.”

– Alla som har [att göra] med kultur, skapande och musik bör se den här föreställningen, säger Thalberg avslutningsvis.


Yvonne Kleberg och Veronica Örfelth rapporterade.

Den New York- baserade Shen Yun Performing Arts, turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 6 april hade Shen Yun en föreställning i Linköping på Konsert & Kongress och den 8 – 9 april föreställningar i Stockholm på Cirkus, Djurgården.

via Konstnär: ”De är otroliga – och gör verkligen inte ett enda fel” – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.