SHEN YUN i Sverige: ”Oerhört spännande” tyckte Riksantikvarieämbetets chef

17 april, 2013 kl. 09:11 | Publicerat i Andlighet, Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Epoch Times

Lars Amréus, chef för Riksantivarieämbetet, såg Shen Yuns föreställning i Stockholm på tisdagen, tillsammans med dottern Jennifer Leissner.

– Jag tycker att det är fantastiskt vackra danser. Det är en sorts harmoni i framförandet; mellan färgerna, dräkterna, danserna, rörelserna, musiken. Väldigt fint! Väldigt vackert! sade han efter att ha sett första delen av föreställningen.

– Ja, jag håller med. Jag tycker det är underbart vackert! sade Jennifer Leissner, som studerar på gymnasiet.

De olika dansnumren i Shen Yuns föreställningar bygger på legender och berättelser som förts vidare från den Gule Kejsaren, genom Tang- och Song-dynastierna och till dagens Kina.

Leissner gillade särskilt numret ”Shaolinmunkar skyddar kejsaren”. Det utspelar sig under den stora Tang-dynastin, och ger en förklaring till varför munkarna i Shaolinklostret fick tillåtelse att äta kött, trots att buddhistmunkar i århundraden varit förbjudna att äta det.

Det berättas på Shen Yuns hemsida att ett av den kinesiska civilisationens särdrag är att dess historia ”oavbrutet har dokumenterats och förts vidare under 5000 år, ibland levande detaljerat”. Tack vare detta omfattande källmaterial kan Shen Yun återskapa den forntida kulturen på scen.

Kineserna har alltigenom historien fram till mitten av 1900-talet, då kommunistpartiet införde ateism i landet, varit mycket andliga. Deras kultur byggde på de tre doktrinerna Buddhismen, Daoismen och Konfucianismen.

I Shen Yuns föreställning är Buddhor och gudomliga varelser ständigt närvarande, som de varit i det kinesiska folkets liv genom historien. Kina var tidigare känt som ”Mittens Rike”och även som ”Det gudomliga landet”.

– Vi lever ju i det lite mer sekulariserade Sverige, men det är oerhört spännande att ta del av det [den andliga kulturen], sade Amréus.

Leissner uppskattade också den speciella musiken som liveorkestern framförde. Shen Yuns orkester har förenat klassiska musikinstrument från öst och väst till en sammanhängande helhet, med ett unikt sound.

– Jag tycker om den här kinesiska musiken, jag tycker att det är härligt, sade hon.

Shen Yuns webbsida beskriver: ”Klangen som frambringas är sällsynt tilltalande för örat. Ensemblen uttrycker på samma gång både den västerländska orkesterns storslagenhet och den distinkta känslan från Kinas 5000-åriga civilisation.”

– Vi önskar dem [Shen Yun] lycka till i framtiden! Absolut! Och välkomna tillbaka! avslutade Amréus.

Ming Ya och Susanne Willgren rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 till 13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .

via ”Oerhört spännande” tyckte Riksantikvarieämbetets chef – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.