Kinas förstörda miljö är en reflektion av ledarskapets prioriteringar

18 april, 2013 kl. 07:48 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Howard Feng
Epoch Times

I en by i Hebeiprovinsen, i vilken Kinas huvudstad ligger, har bybor rapporterat att deras brunnsvatten har varit rött i mer än ett årtionde. Man misstänker att den onaturliga färgen beror på avrinning från en lokal kemifabrik. Flera år av klagomål till myndigheterna har inte gett några uppenbara resultat, och byborna tvingas dricka flaskvatten.

Deng Lianjun, chef för miljöskyddsbyrån i Cangxianhäradet i Hebeiprovinsen, kommenterade att kokta röda bönor kan göra vattnet rött och att den röda färgen inte nödvändigtvis tyder på dålig vattenkvalitet.

Lokalinvånarna började därefter kalla Deng för ”röda bönor-chefen”, och kritiken ledde till att han nyligen avgick. Efter att Deng avgått, har historier om hur lokalinvånare drabbats av cancer på grund av föroreningarna börjat komma ut.

Yanzhao Metropolis Daily, en tidning verksam i Hebeiprovinsen, rapporterade den 7 april att testresultat från en brunn med rött vatten vid en kycklingfarm i byn Xiaozhuzhuang visade att vattnet innehöll 73 gånger mer av den giftiga kemikalien anilin än vad som är tillåtet i dricksvatten.

Den 9 april rapporterade China News att sedan 1996 har 24 personer dött av cancer i Xiaozhuzhuang, som har 800 invånare. Sex personer lever för närvarande med cancer.

Byborna har klagat upprepade gånger hos centralregeringens miljöskyddsbyrå, men alltid fått samma svar: ”Testresultaten ligger inom normala parametrar.”

– Det här händer i [provinserna] Anhui, Henan, Shandong, Shaanxi och Shanxi, sade miljö- och människorättsaktivisten Hu Jia till radiokanalen Sound of Hope (SOH).

– Ibland finns det flera sådana ställen i en och samma provins. Jag har varit ute i områdena runt floden Huaihe, till exempel. Jag har träffat människor med magcancer. Det finns ”cancerbyar”. En liten fabrik kan förgifta en hel flod, för att inte tala om utsläppen från olika typer av stora statliga företag, sade Hu Jia.

Enligt årsrapporten för 2012 som Kinas nationella cancerregister släppte i januari i år växer cancer med alarmerande hastighet i Kina. En person får diagnosen var sjätte minut, 8 550 personer per dag.

Den nationella dödlighetssiffran i cancer är hög; man har omkring 3,5 miljoner nya fall av cancer varje år, och 2,5 miljoner dödsfall i cancer varje år.

I februari publicerade Kinas miljöskyddsbyrå sin tolfte femårsplan för förhindrande och kontroll av miljörisker förknippade med kemikalier. I den erkände man förekomsten av ”cancerbyar”, alltså platser med skyhöga cancersiffror, kopplat till föroreningar av giftiga kemikalier.

En artikel i New Epoch Weekly från 2011 innehöll vittnesmål från Tang Miwan från Malaysia, som följde med ett medicinskt team som skickats ut för att hjälpa invånarna.

I artikeln avslöjades 30 cancerbyar i Henanprovinsen i centrala Kina. Inga utlänningar fick besöka dessa byar, och man hade barrikaderat infarterna till vissa av dem. De som kom på besök fick instruktioner att inte ställa frågor eller ta bilder.

Enligt artikeln dumpades spillvatten med kemikalier rutinmässigt i lokala floder, och byborna som fick i sig väldigt förorenat vatten löpte stor risk att utveckla cancer. Ingenting växte på den ofruktsamma marken runt floderna, och byborna kunde inte odla på mark som hade bevattnats med det förorenade vattnet. En persons fingrar blev infekterade efter att hon hade tvättat händerna med vattnet.

– Skador på miljön och ekosystemet är kostnaden för Kinas utveckling. Enligt en rapport från Världsbanken 2007 dör mer än 750 000 människor i Kina varje år av luftföroreningar, berättade Gong Shengli från Peking för SOH, som ägnar sig åt nyhetsresearch på nätet.

– Markföroreningarna är mycket allvarligare än luftföroreningarna, så resultatet är ännu mer alarmerande. Allvarliga föroreningar påverkar 40 procent av landets vattenreserver och 55 procent av grundvattnet i 200 städer är förorenat. Det innebär att 300 miljoner kineser saknar tillgång till rent vatten, sade Gong.

Enligt en artikel som publicerades i China Business Journal 2008 förorenade Julongs kemikaliefabrik den närliggande byn Dongjin i Jiangsuprovinsen, vilket ledde till att 100 bybor dog i mag- och lungcancer under en femårsperiod, mellan 2001 och 2006.

En artikel i Chanjiang Times från 2006 rapporterade om hur bäcken i närheten av byn Diwan i Hubeiprovinsen var kraftigt förorenad med tungmetaller, vilket ledde till att fler än 100 bybor dog av cancer.

– Det Kinesiska kommunistpartiets tjänstemän på alla nivåer tänker inte på något annat än personlig vinning, till och med de på miljöskyddsmyndigheterna. Tjänstemännen bedöms till stor del utifrån den lokala BNP-tillväxten, så de bryr sig bara om skatteinkomster eller ökade tillväxtsiffror och bryr sig ingenting om arbetsrelaterade sjukdomar eller sjunkande matproduktion, sade Hu Jia till SOH.

– Politisk framgång och officiella poster har blivit tjänstemännens högsta prioritet. Eftersom det inte finns något oberoende rättssystem i Kina, hur ska man kunna förvänta sig [etisk] kontroll av vattensäkerhet, dumpning av giftigt kemiskt avfall eller miljöfrågor? Miljöproblem har nu blivit hela Kinas ”cancer”, som är obotligt när det är så nära förknippat med nationella prioriteter, sade Hu Jia.

Översatt av John Wang och Euly Luo. Skriven på engelska av Barbara Gay. Rapportering av Sound of Hope.

via Kinas förstörda miljö är en reflektion av ledarskapets prioriteringar – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.