Acceptans kan lindra tinnitus

19 april, 2013 kl. 07:15 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Att leva med ett ständigt ljud i öronen är ett störande tillstånd som närmare 100 000 svenskar lever med. Men besvären kan lindras av att man släpper kontrollen och tränar på acceptans i stället, visar en avhandling vid Linköpings universitet.

De vanligaste orsakerna till tinnitus är bullerskador som uppträder som hörselskador när man har blivit äldre.

Idag finns det inget inget vetenskapligt bevisat botemedel mot tinnitus. Det finns lindrande behandlingar. Besvären kan gå över av sig själv men många lider av långvarig tinnitus.

Hugo Hesser, psykolog och nybliven doktor i handikappvetenskap med inriktning mot klinisk psykologi vid Linköpings universitet, har undersökt hur individers olika mentala förhållningsätt kan påverka upplevelsen av tinnitus. I sitt arbete har han kommit fram till att ju mer man accepterar de störande ljuden desto mindre störs man av dem.

”Vi kan visa att hur människor förhåller sig till tinnitus är relaterat till besvärsgrad och att det kan ha implikationer för behandling.  Grundtanken är mycket enkel: Undvikande leder till mer besvär och botemedlet är undvik att undvika. Mycket tyder på att människor som i hög grad använder sig av kontroll- och undvikandestrategier både har svårare besvär och större glädje av att tränas i en accepterande strategi”, säger Hugo Hesser i ett pressmeddelande.

Han lät två
försöksgrupper utsättas för maskerande ljud, vilket är en vanlig metod för att behandla tinnitus. Den ena gruppen kunde kontrollera bakgrundsljudet men inte den andra. Experimentet visade att gruppen som hade möjlighet att kontrolla bakgrundsljudet besvärades mer av sin tinnitus.

Vid ett annat liknande experiment fick försöksgrupper utan tinnitus utsättas för ljud som liknar dem vid tinnitus. Den ena gruppen uppmanades att ”tänka bort ljudet”. I båda grupperna fick sedan hälften av deltagarna en kort instruktion i en acceptansstrategi. Samtidigt som alla deltagarna fick utföra matematikuppgifter fick de lyssna på samma störande ljud.

Experimentet visade
att den grupp som skulle tänka bort ljudet och som inte fått instruktioner i acceptansstrategi inte klarade av att arbeta med matematikuppgifterna lika länge som de andra grupperna.

Hugo Hesser har i tidigare studier sett att en form av KBT-behandling som grundar sig på acceptans, så kallad ACT,(Acceptance and Commitment Therapy) kan hjälpa personer med tinnitus.

Fakta om tinnitus

Tinnitus är inte en sjukdom utan symtom och kan beskrivas som ett ljud i öronen som inte kan uppfattas av omgivningen. Ordet kommer från latinets ”tinnire” som betyder ”att ringa”.

Ibland kan övergående tinnitus upplevas efter att man har utsatts för starka ljud, till exempel efter en konsert. Omkring var tionde person i Sverige har erfarenhet av tinnitus. Av dessa har cirka 100 000 så svåra besvär att deras dagliga liv påverkas.

Tinnitus förekommer i alla åldrar men är vanligast bland medelålders och äldre. Människor i alla yrkesgrupper får tinnitus. Särskilt vanligt är det bland industriarbetare, lantbrukare, musiker och lärare.

Tinnitus kan starta negativa känslor och tankar som sedan leder till kroppsliga reaktioner. När hjärnans uppmärksamhet på tinnitus ökar kan det leda till exempelvis ökad anspänning, irritation, koncentrationssvårigheter och sömnproblem.

Källa: Sjukvårdsrådgivning 1177

via Acceptans kan lindra tinnitus – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.