Epoch Times reporter vinner prestigefyllt journalistpris

24 april, 2013 kl. 09:24 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, slavarbetsläger | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Genevieve Belmaker
Epoch Times

En reporter från Epoch Times har vunnit en prestigefylld utmärkelse för sin rapportering om organstölder i Kina. Matthew Robertson, som specialiserat sig på att rapportera om Kina och talar flytande mandarin, skrev en serie artiklar om påtvingade organstölder publicerade i The Epoch Times under 2012.

Robertson och hans artiklar vann Society of Professional Journalists (SPJ) Sigma Delta Chi-utmärkelse för professionell journalistik. SPJ som grundades 1909 under namnet Sigma Delta Chi, främjar informationsfrihet, utbildar och företräder journalister och skyddar den lagstadgade yttrande- och pressfriheten.

Vinnarna i de tio kategorierna valdes ut bland 1700 inlämnade bidrag till de olika kategorierna; bland annat press, radio, tv och nätet. Utmärkelserna ges som ett erkännande för framstående arbete som publicerats eller sänts under 2012. Epoch Times artiklar vann i kategorin Non-Deadline Reporting (med daglig upplaga 1-50 000).

I nomineringsbrevet
från Epoch Times skrev biträdande chefredaktör, Stephen Gregory, att ämnet i artiklarna – påtvingade organstölder i Kina – är viktigt och är underrapporterat.

”Sjukhus arbetar hand i hand med den kinesiska regimens repressiva säkerhetsapparat och läkare använder sina kunskaper, som är menade att bota, för att döda hjälplösa samvetsfångar genom att ta bort deras organ”, skrev Gregory i brevet. Han tillade att de fyra artiklar av Robertson som lämnats in är ett prov på en större samling artiklar och är frukten av två års målmedvetet arbete.

”Matthew Robertson har etablerat kontakter med de personer och människorättsorganisationer i väst som undersökt organstölder i Kina och har visat sig vara skicklig på att gräva fram viktiga berättelser ur information som är tillgänglig för allmänheten på den kinesiska webben”, skrev Gregory när han berömde Robertsons arbete för detta utomordentligt komplicerade och känsliga ämne.

”Jag tycker det
är häftigt att jag fått utmärkelsen av SPJ eftersom Kina till viss del är ett kontroversiellt ämne. Om journalister som är i Kina skulle rapportera om detta skulle de förmodligen nekas visum, så det skjuts åt sidan”, sade Roberts i en intervju.

Robertson började studera kinesiska 2007 och han bodde i Taiwan under åtta månader för att studera språket.

För att skriva artiklarna ringde han alla telefonsamtal och kontrollerade alla tillgängliga källor, som bra journalister gör, men var tvungen att gå mycket djupare.

”Det är mycket svårare än att rapportera om ämnen i västvärlden eftersom det är så mycket svårare att få information. Man måste dubbelkolla många källor och dra vissa slutledningar.”

Han sade, att
han ”haft mycket hjälp av den fantastiska forskning som utförts av andra, däribland mina kinesiska kollegor på The Epoch Times och även andra kinesiska undersökares arbete.”

”Genom min undersökning fann jag inte bara grova kränkningar av mänskliga rättigheterna, verkligen onda saker, som den kinesiska regimen begått – utan också västvärldens brist på fasthet inför dessa saker.”

”Tiotusentals samvetsfångar kan ha dödats i samband med organstölder. I Kina har militärsjukhus och arbetsläger samarbetat för att genomföra detta”, sade Robertson.

Vinnarna av Sigma Delta Chi priset tillkännagavs den 23 april 2013 och kan hittas på länken

via Epoch Times reporter vinner prestigefyllt journalistpris – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.