Choklad gör dig både frisk och vacker

25 april, 2013 kl. 07:44 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Det är svårt att motstå choklad och man kan känna sig lite missmodig när man inte lyckats stå emot frestelsen. Men studier visar att choklad faktiskt kan göra gott för både hälsa och hud om det intas i rätt mängd och med rätt kakaohalt.

Men det är inga stora mängder choklad det handlar om. Enligt hälsoexperten Kristin Kirkpatrick, vid Cleveland Clinic’s räcker det med drygt 50 till 85 gram i veckan för att få positiv effekt på huden av choklad.

De flesta studier visar att en kakaohalt på minst 70 procent ger den bästa näringsmässiga effekten.

Kakao innehåller flavonoler, och fytonäringsämnen som är antioxidanter och har anti-inflammatoriska egenskaper.

De hjälper till att skydda huden från UV-skador som kan orsaka rynkor, och pigmentfläckar. Flavonolerna ökar dessutom blodgenomströmningen vilket ger huden den eftertraktade fräschören.

Även forskningsrön som publicerats på det amerikanska nationella bioteknologins webbsida, visar att kakaobönor som appliceras på huden bidrar till att skydda solskadad hud, inklusive rynkbildning på grund av det så kallade xantinderivatet som finns i kakaon.

Epikatekin och resveratrol är två kraftfulla antioxidanter som finns naturligt i kakaobönan och gör gott för hjärta, blodkärl, hjärna och nervsystem och kan även bidra till att bromsa åldrandet, säger Joseph Mercola, doktor i osteopati, i en artikel i Food Matters.

Allteftersom blodflödet i kärlen ökar så förbättras hudens fuktighet och kvalitet. Antioxidanter hjälper till att reparera skadade hudceller och förebygger även cellskador.

Mörk choklad reducerar även stresshormoner och ökar produktionen av stämningshöjande signalsubstanser i hjärnan. Stressminskningen hjälper till att förhindra nedbrytningen av kollagen och därmed rynkbildningen.

Professor Oscar Franco och hans forskarlag vid universitetet i Cambridge har sammanställt resultatet av sju stora studier där över 100 000 personers hälsa och chokladkonsumtion hade granskats. De kom fram till att i fem av de sju studierna fanns tydliga samband mellan hög konsumtion av choklad och minskad risk för hjärtsjukdomar.

De som hade ätit mest choklad minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 37 procent och risken för stroke med 29 procent.

Choklad kan också skydda mot cancer. Forskaren María Ángeles Martín Arribas vid det brittiska institutet för livsmedelsvetenskap har tillsammans med sitt forskarlag sett att råttor som fick kakao i kosten, utvecklade betydligt färre cancerförändringar i sin tjocktarm.

Leta efter choklad med låg sockerhalt och inga mjölk- eller sojaprodukter som faktiskt kommer att minska på fördelarna.

Ur hälsosynpunkt anses det bäst att äta ren choklad med hög kakaohalt. De flesta studier visar att en kakaohalt på minst 70 procent ger den bästa näringsmässiga effekten.

Så njut av chokladen. Du blir både friskare, lyckligare och vackrare.

Källa: www.theepochtimes.com

via Choklad gör dig både frisk och vacker – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.