Kinesiska regimen prioriterar ”stabilitet” framför nödhjälp till jordbävningsoffren

26 april, 2013 kl. 13:16 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Ariel Tian
Epoch Times

Kommunistpartiet har förbjudit civila volontärer och grupper att komma in i katastrofområdet efter jordbävningen i Sichuan utan tillstånd, och man efterfrågar donationspengar, inte tält, filtar, mat och vatten.

Efter att den förödande jordbävningen drabbade Lushan-häradet den 20 april har volontärer från hela världen bildat räddningsgrupper och åkt till de jordbävningsdrabbade områdena. Flera icke officiella välgörenhetsorganisationer och medborgarrättsgrupper följde med, men de har stött på kraftigt motstånd från myndigheterna.

New Tang Dynasty Television (NTD) intervjuade Huang Qi, grundaren av China Tianwang Human Rights Center, som skyndade till Lushan från Chengdu tillsammans med tre andra volontärer. Efter jordbävningen i Wenchuan 2008 avslöjade Huang de undermåliga ”tofu-hus” som var skolbyggnader. Massor av barn dog när de rasade ihop under jordbävningen.

När de fyra männen kom till staden Ya’an stoppades de av det lokala stabilitetsdepartementet, och togs till en polisstation. Poliserna kontrollerade deras identiteter och meddelade dem sedan att de inte var välkomna.

Huang sade att polisen sagt till dem att de inte skulle ”ställa till med problem”, och att det vore dåligt för lokalinvånarna om de begav sig till katastrofområdet.

Huangs center har avslöjat dåligt byggda hus som kollapsade även i jordbävningen i Ya’an. Han sade att myndigheterna är rädda att för att de skulle hitta fler exempel på det om de tilläts resa till området.
– Myndigheterna vill inte att vi ska ha nära kontakt med jordbävningsoffren. Jag tror att det främst beror på att de inte vill att vi ska avslöja olika problem kopplade till jordbävningen.

Dagen efter jordbävningen
i Ya’an utfärdade Kinas utrikesministerium en kommuniké där man sade att Kina har tillräckliga resurser för räddningsarbete och medicinsk vård, samt tillräckliga nödhjälpsresurser, och att man inte behöver hjälp utifrån i nuläget.

Två artiklar från statliga medierna People’s Daily och China National Radio motsade dock detta uttalande, eftersom man hävdade att det saknades 30 000 tält, 40 000 filtar och kläder, och att Ya’an lider brist på mat och vatten. Vattnet skulle enligt uppgift bara räcka i tre dagar.

Författaren Zu Jianguo från Shenzhen sade till NTD att han också tror att regimen försöker dölja den verkliga situationen i katastrofområdet.
– Om andra räddningsstyrkor från tredje part tar sig dit kommer sanningen att avslöjas, mot myndigheternas vilja. Så regeringen tackade nej till hjälp från utlandet, och till och med från icke officiella organisationer, så snabbt som möjligt.

Många nätanvändare var upprörda över att myndigheterna vägrade ta emot nödhjälpsutrustning och bara ville ha pengar, särskilt som media rapporterat om att det råder allvarlig brist på utrustning.

En bloggare skrev: ”Jag sade till dem: ‘Vi kan inte ge pengar till er. [Kinesiska] Röda korset är ökänt för sin korruption. Jag ger inte ett öre till det regeringsstyrda Röda korset.'”

Andra kommenterade att kommunistpartiet har insisterat på att hantera räddningsinsatserna på ett slutet sätt, och att man prioriterar att ”upprätthålla stabiliteten” framför att rädda människors liv.

via Kinesiska regimen prioriterar ”stabilitet” framför nödhjälp till jordbävningsoffren – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.