Kinesiska myndigheter tystar arbetslägrens offer

27 april, 2013 kl. 17:30 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Jane Lin
Epoch Times

Myndigheter i Liaoningprovinsen meddelade den 8 april att de påbörjat en utredning om tortyren av fångar i arbetslägret Masanjia, skrev tidskriften Lens. Men Kinaexperter säger att polisen i själva verket försöker tysta ner offren.

Regimens mediaspråkrör People’s Daily rapporterade att Liaoningprovinsens justitiedepartement, provinsiella byrå för omskolning genom arbete och åklagarenhet har gått samman för att titta närmare på rapporterna om tortyr.

Människorättsaktivisten Hu Jia sade emellertid på twitter att utredningen inte alls handlar om övergrepp i Masanjia utan snarare om att ta reda på hur informationen läckte och rapporterades av medier.

Zhang Chaoying, direktör för Liaonings provinsiella byrå för omskolning genom arbetsläger, var själv tidigare direktör för Masanjia, enligt World Organization to Investigate the Persecution Against Falun Gong.

Det visar att det finns förövare bland ledarna i utredningsgruppen, och enligt den kinesiske människorättsadvokaten Jiang Tianyong har de därför ingen trovärdighet.

Jiang sade att han har lämnat in en klagan till alla de instanser som nu har påbörjat utredningen av Falun Gong-utövaren Sun Yi, ett av offren.

– Myndigheterna vet mycket väl om den tortyr som pågår vid Masanjia, och de är alla därför brottslingar, sade Jiang.

Li Wenjuan, som tidigare jobbade inom skattemyndigheten, torterades i Masanjia 2006. Efter att hon hört om utredningen begav hon sig och flera tidigare fångar till Liaoningprovinsens justitiedepartement för att lämna uppgifter till utredningsgruppen.

Offren ombads att lämna sina id-handlingar och telefonnummer.

– De ställde inga andra frågor, tog inte emot våra dokument som vi visade upp eller lyssnade på vad vi sa. De filmade oss bara innan vi gick, berättade Li för Epoch Times.

De begav sig också till People’s Dailys kontor i Liaoning och fick först ett trevligt bemötande av journalisterna, enligt Li. Men saker och ting ändrade sig när fler offer besökte kontoret två dagar senare, då journalister sagt att de fått order om att inte rapportera om Masanjia.

Samtidigt togs Lens-artikeln bort från kinesiska sajter. China Digital Time rapporterade den 9 april att centrala propagandadepartementet gav censurinstruktioner till medier om att ”inte återanvända, rapportera om eller kommentera” Masanjia-artikeln.

Li berättade för Epoch Times att en polisman knackade på hennes dörr vid åttatiden på morgonen den 13 april. Han sade att han ville att hon skulle samarbeta med utredningen och att hon skulle följa med honom.

Li vägrade att öppna dörren och har sedan dess hållit sig hemma. Li berättade för New Tang Dynasty Television att hon var rädd eftersom hon torterades i Masanjia och om hon grips igen, skulle hon inte överleva.

Ytterligare en grupp av offer, som gick till provinsens justitiedepartement den 11 april för att presentera sina fall, behandlades på ett liknande sätt. De besökte sedan lokaltidningen och bad myndigheterna i Shenyang, inklusive det lokala justitiedepartementet, om att tas bort från utredningen.

Ett av offren var petitionären Gai Fengzhen. En källa berättade för Epoch Times att Gai fick ett hotfullt telefonsamtal den 11 april från en främling som hävdade att han var en journalist. Mannen varnade Gai att inte ställa till problem.

I en artikel av Deutsche Welle den 8 april sade Gai att hon genomled outhärdlig tortyr i Masanjia 2008. ”De var så omänskliga… Andra människor ser sådant här på filmer, men vi fick uppleva det personligen.”

Polisen har i själva verket hittat alla offren som det rapporterats om i medier och tvingat dem att skriva under ett garantiuttalande, enligt Hu Jias meddelande på Twitter.

Det är uppenbart att myndigheter i Liaoning försöker tysta ner offren, berättade politiske kommentatorn Heng He för radiokanalen Sound of Hope Radio.

– Utredningsgruppen gör precis tvärtemot det som offren hoppades på.

Han föreslog att den nuvarande utredningsgruppens medlemmar avlägsnas eftersom dem har en intressekonflikt med offren.

– Det var de som började och uppmuntrade tortyr i Masanjia, sade han.

via Kinesiska myndigheter tystar arbetslägrens offer – Epoch Times

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.