En hyllning till moroten

4 maj, 2013 kl. 07:28 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Det är lätt att förknippa moroten med välmående. Färgen, saftigheten, knaprigheten och den friska smaken gör att den har en given plats på salladsbordet. Förutom att den gynnar mörkerseendet har morötter visat sig hämma utvecklingen av en rad sjukdomar.

Moroten gjorde entré i vårt land på 1600-1700–talet och vi lärde oss snabbt att uppskatta den. Det finns idag flera olika sorters morötter med varierande smak och färg. Morötter innehåller viktiga mineraler och vitaminer och innehåller även det gula färgämnet karoten som omvandlas till A-vitamin. Det är känt för att förebygga gråstarr och åldersförändringar på näthinnan.

Karoten gör även nytta för tänderna. Tillsammans med kalk och D-vitamin kan morötter i kosten hjälpa till en bra tandhälsa.

Även huden och slemhinnorna mår bra av karoten och den anses även skydda mot virus och bakterier.

Enligt den schweiziske naturläkaren Alfred Vogel kan riklig tillförsel av karoten kunna hjälpa vid eksem och psoriasis men även förhindra bildande av njursten, skynda på läkning av lunginflammation och hjärtsjukdomar.

Morötter innehåller ämnet pektin som sänker blodsockret och kolesterolvärdet och reglerar blodsockret på ett gynnsamt sätt. Pektin finns även i äpplen.​

Idag intresserar sig forskarna mycket för antioxidanternas effekt på hälsan. Antioxidanter hjälper till att neutralisera ämnen som kan skada vävnaden. En viktig grupp av antioxidanter är karotenoiderna.

I växtriket finns det omkring 600 olika karotenoider varav en grupp är karotener som kan ombildas till A-vitamin. I morötter finns rikligt av både alfakaroten och betakaroten.

Under lång tid är det betakarotenet som varit i fokus inom forskningen. En långtidsstudie som letts av med. dr. Chaoyang Li vid Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, USA, har visat att alfakaroten har en betydligt starkare hälsoskyddande effekt än betakaroten.

I en långtidsstudie där 15 318 vuxna personer deltog visade det sig att höga nivåer av alfakaroten i blodet hos personerna minskade risken att dö i förtid av med 39 procent. Detta gällde vid hjärtkärlsjukdomar och cancer och men även generellt.

Den som äter stora mängder morötter under en längre tid kan upptäcka att huden blir lätt gulaktig. Tillståndet kallas hyperkarotenos men anses vara ofarligt enligt den kunskap man har i dag.

För den som har möjlighet är det en god idé har odla sina egna morötter och uppleva lyckan av ljuvliga primörer från trädgårdslandet. Som med alla grönsaker är det viktigt att välja de ekologiskt odlade.

Så maxar du din morotsupplevelse

  • Skala dem inte. Flera av de nyttigaste ämnena i morot är de ämnen som moroten själv använder för att skydda sig från attacker och de sitter längst ute i skalet.
  • Morotsjuice är färskvara, så drick den genast. De nyttiga ämnena försvinner snabbt i juicer, särskilt om de har tagits fram med en råsaftscentrifug. Morotsjuice behöver man absolut inte köpa, gör den själv i stället.
  • Odlar du själv? Välj en sort som passar ditt klimat och gödsla inte för mycket!
  • I augusti är de svenska morötterna som färskast och sötast. Under det som annars anses vara primörsäsongen i maj/ juni är butikernas morötter antingen importerade eller lagrade.

Källor: Statens Livsmedelverk, Alfred Vogel: Den lille doktorn, Archives of Internal Medicine, Hälsosidorna, Råd & Rön

via En hyllning till moroten – Epoch Times

Mer i detta ämne: Betakaroten skyddar huden mot solen

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.