Hedersdoktor anklagas för att ha skördat organ

11 maj, 2013 kl. 19:04 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Time

Ett prestigefyllt australiensiskt universitet har nyligen blivit synat i sömmarna för att ha delat ut ett hedersdoktorat till en tidigare kinesisk topptjänsteman inom hälsoministeriet som varit inblandad i oetisk organskörd.

Forskare inom organskörd i Kina talade med det inflytelserika australiensiska nyhetsprogrammet 7:30 Report om information kring Huang Jiefus inblandning i organskörd i Kina. De bad Sydneys universitet att återkalla hedersdoktoratet som de gett Huang 2008 och som förnyades i oktober 2011.

Forskaren Maria Fiatarone Singh på hälsovetenskapliga fakulteten vid Sydneys universitet ser Huang som en av de tidigare ledarna för ett oetiskt organtransplantationssystem.

“På 1990-talet fulländades i Kina en mycket speciell form av dödlig injektion som kallas långsam dödlig injektion”, sade hon till Australian Broadcasting Corporation, som producerar 7:30 Report. Avsikten var att bevara organen medan personen var nedsövd.

“De dör inte direkt”, sade Singh, och förklarade att detta ger  kirurgen tid att ta ut organen innan den dödliga injektionen har uppnått full effekt. ”Det görs på ett sätt som i själva verket sanktionerar denna mycket, mycket motbjudande blandning av avrättning, läkarvård och behandling – att utföras av samma läkarteam”, sade Singh. ”Det är fasansfullt.”

Huang var vice hälsominister från 2001 till 2013, och var den person som gav internationella grupper den officiella versionen av den kinesiska regimens organtransplantationspolitik.

Han var också medlem av partiledarskapsgruppen för hälsoministeriet, enligt ministeriets hemsida, och är också reservmedlem av kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens som på papperet fungerar som rådgivare åt kommunistpartiet.

Huang bevakade också under en period den omfattande organskörden från samvetsfångar, enligt den forskning som David Matas bedrivit.

Matas är en kanadensisk advokat och medförfattare till den banbrytande rapporten “Independent Investigation Into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China” (Oberoende undesökning av anklagelserna om organskörd från Falun Gong-utövare i Kina), som först publicerades 2006.

Falun Gong-utövare misstänks vara den största källan för illegala organ som förmedlats genom det kinesiska systemet från år 2000 och framåt. Enligt forskare kan tiotusentals människor ha dödats på det här sättet.

En stor del av den här aktiviteten utfördes av det militär-medicinska komplexet där militärsjukhus samarbetar med arbetsläger för att hitta organ, och man utför transplantationerna i hemlighet. Sådana sjukhus står inte under hälsoministeriets kontroll men som chef för transplantationssystemet är Huang ansvarig, menar Matas.

Sydneys universitet försvarar sig med hjälp av professor Bruce Robinson, dekan för Medical School: “Huang Jiefu är internationellt erkänd för att gjort betydelsefulla förändringar vad gäller Kinas regler för organtransplantationer, i ett försök att få bukt med organskörden från avrättade fångar.”

Robinson lade fram flera förslag som Huang ligger bakom, inklusive ”att offentligt ha meddelat att avrättade fångar inte är en lämplig källa för organtransplantationer”.

Men det är sannolikt att Huang själv tagit ut organ ur avrättade fångar, sade Singh, som noterar att fram till och med november förra året utförde Huang levertransplantationer.

“Det blir 100 organ om året”, sade Singh. ”Enligt hans egna siffror skulle 90 till 95 procent av dessa komma från avrättade fångar.”

Huang har tidigare sagt att han har uppskattat att 90 till 95 procent av alla organtransplantationer i Kina kommer från avrättade fångar.

Innan en operation år 2005 kontaktade han också Tredje militärmedicinska universitet i Chongqing, som har kopplingar till den kinesiska militären, samt Zhongshans läkarskola i Guangzhou för att få tag i en lever med passande blodgrupp.

Inom cirka 24 timmar hade en passande lever anlänt från Chongqing och han utförde transplantationen, enligt en berömmande artikel på en officiell kinesisk hemsida.

Samtidigt som advokaten och forskaren David Matas erkänner att Huang spelade en roll när det gäller att offentligt belysa att Folkrepubliken Kina behöver reformera systemet med hur man får tag i organ, sade han i en tidigare intervju med Epoch Times att det var långt ifrån tillräckligt.

– Huang Jiefu tycker jag säger alla de rätta sakerna, men han är en medresenär. Den här mannen sitter i toppen av ett system där det pågår ett omfattande transplantationsmissbruk, sade Matas, och fortsatte:

– Jag ser det som att systemet skickar fram omväxlande hårdföra och förment medgörliga företrädare. Huang är den medgörliga. Han företräder uppfattningen att man ska förändra saker gradvis. Han har sagt detta i många år nu, men jag kan inte se att det har skett särskilt många förändringar. De gör allt för att gömma siffrorna.

– Jag köper inte att de gör vad de kan. De borde sluta, helt enkelt, avslutade Matas.

via Hedersdoktor anklagas för att ha skördat organ – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.