Avstod från 60 miljoner dollars affär med Kina

27 maj, 2013 kl. 19:21 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, hållbar utveckling, Kina, mänskliga rättigheter, Miljöfrågor, Samhälle, slavarbetsläger, Teknik | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , ,

”Jag tog inte emot blodspengar från en regering som mördar sitt eget folk”, säger Jeffrey Van Middlebrook, uppfinnare i Silicon Valley.

Matthew Robertson
Epoch Times

Jeffrey Van Middlebrook, mångsidig uppfinnare i Silicon Valley, kom 2006 på ett sätt att avskilja gas från avfallsförbränning som i industriell skala kan bli värd en förmögenhet.

Middlebrook uppfann systemet i sin verkstad. När han fått det att fungera i liten skala, sökte han inhemska finansiärer. Varken regeringen eller privata företag var villiga att satsa de pengar som krävdes för att överföra uppfinningen till industriell skala.

Men 2011 kom Kina och knackade på dörren. Vid två tillfällen träffade Middlebrook kommunistpartiets delegationer. I San Jose 2011 träffade han en delegation från Hubei-provinsen och i februari 2012 träffade han en delegation från Jiangsu i San Francisco.

Knutna till ett universitet i Kina och uppbackade av kommunistpartiets djupa kassakista erbjöd de honom och en affärspartner 60 miljoner dollar (ca 420 miljoner kronor) till forskning och utveckling. Han skulle få ett laboratorium vid ett universitet i Kina med vetenskapsmän, ingenjörer och den utrustning som behövdes för att överföra uppfinningen till industriell skala. Det var i början av 2012 och förhandlingarna inleddes smidigt.

I maj 2012 ordnade Middlebrooks kinesiska partner, en utbildad forskare som skötte förhandlingarna med kineserna, med resan till Kina som skulle ske i september.

Kineserna var mycket intresserade av Middlebrooks uppfinning på grund av dess potential till avancerad kolreningsteknik. Kina är världens största konsument av kol och föroreningarna är enorma. Omkring en halv miljon människor i Kina dör i förtid varje år på grund av sjukdomar orsakade av luftföroreningar och kolförbränning bidrar väsentligt till den svarta smog som kväver Kinas städer.

Så läste Middlebrook i Epoch Times att kinesiska militärsjukhus har skördat organ från tiotusentals samvetsfångar, främst Falun Gong, en fridfull andlig disciplin. Han läste om hjärntvätt och tortyr och en statsledd förföljelse. Och han började tveka.

”När jag började läsa om det hamnade jag i en moralisk konflikt. Å ena sidan viftar Kina med 60 miljoner dollar framför min näsa, vilket var väldigt lockande. Det är väldigt svårt att få FoU-finansiering för ny teknik”, sade Middlebrook.

”Här är en utländsk regering som viftar med pengar framför våra näsor, men sedan när jag började läsa om fruktansvärda saker i Kina tänkte jag: Jag kan inte göra det här. Jag kan inte ta emot dessa pengar. Jag kan inte åka till Kina. Oavsett vad min teknik skulle innebära, oavsett hur mycket de ska investera kan jag inte ta emot pengar från Kina,” fortsatte Middlebrook.

Vänner frågade honom: Varför kan inte du ta emot pengarna, utveckla tekniken till gagn för världen och sedan återvända och använda dem för att göra något bra? På vilket Middlebrook svarade:

”Att ta emot deras pengar är att ta emot blodspengar. Om det är sant att de dödar människor för deras organ, och att det sträcker sig till de högsta nivåerna av regeringen, kan jag inte sälja min teknik och gynnas ekonomiskt, oavsett hur bra och till vilken nytta tekniken än är för miljön”. Han tillade:

”Jag kan inte ta emot pengar och veta att människor förlorar sina liv så att jag kan få dessa pengar. Jag kan inte göra det.”

Middlebrook, som är utbildad i geologi och ingenjörsteknik, har gjort många uppfinningar varav en del utnyttjas kommersiellt.

Omkring sex månader efter att han informerat sin kollega att han hoppar av, skrev Middlebrook ett brev till Epoch Times för att tacka tidningen för dess ”journalistiska ärlighet”. Epoch Times tog då kontakt med honom och började undersöka hans berättelse.

Läs mer: Avstod från 60 miljoner dollars affär med Kina – Epoch Times

……

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.