Kvicksilver i anrikt kinesiskt apoteks medikamenter

30 maj, 2013 kl. 17:46 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Li Wenhui
Epoch Times

Återkommande skandaler fläckar varumärket Tongrentang, en Peking-baserad 360-årig tillverkare och återförsäljare av traditionell kinesisk medicin som säljer sina produkter över hela världen. Företagets svårigheter speglar systematiska problem inom läkemedelsproduktion i Kina.

Enligt en artikel i den kinesiska fastlandstidningen Southern Daily den 9 maj, gav Hongkongs hälsoministerium den 7 maj order om att återkalla all medicin av sorten Jian Ti Wu Bu Wan från alla försäljningsställen eftersom den innehöll fem gånger den tillåtna halten av kvicksilver. Medicinen var inte ens avsedd att innehålla kvicksilver, sade en talesman från hälsoministeriet.

Efter att medicinen Jian Ti Wu Bu Wan drogs tillbaka i Hongkong sade källor inom den traditionella kinesiska medicinindustrin till Southern Daily att två av företagets andra produkter, Niu Huang Qian Jin San och Xiao Er Zhi Bao Wan, befunnits innehålla 17,3 respektive 0,72 viktsprocent kvicksilversulfid, vilket vida överstiger de internationella gränsvärdena.

Publiciteten kring de höga kvicksilverhalterna i de här tre medicinerna kom strax efter att Tongrentangs dotterbolag, Beijing Tong Ren Tang Chinese Medicine Co Ltd (8138:Hong Kong) introducerades på Hongkong-börsen den 6 maj. Nyheterna om tungmetallkontaminering blev därför mycket uppmärksammade.

Varumärket Tongrentang har ansetts utgöra ett riktmärke för traditionell kinesisk medicin. Företaget grundades 1649 och betjänade det kejserliga hovet. Idag kan man läsa på dess webbplats att dess produkter säljs i 40 länder och regioner, och den kinesiska regimens språkrör Folkets Dagblad har kallat bolaget den största producenten av traditionell kinesisk medicin.

Enligt branschens källor som citeras av Southern Daily i en artikel från 21 maj, är problemen med kvicksilverförorening inte begränsade till några få Tongrentang produkter.

Källorna säger att omkring 40 sålda läkemedel från Tongrentang med bred distribution, innehåller kvicksilversulfid. Dessutom innehåller cirka 30 procent av företagets läkemedel för barn också kvicksilversulfid, enligt insiderkällor.

Chengdu Business Daily rapporterade i en artikel från 22 maj att den olagliga tillsatsen mannitol upptäcktes i januari i år i Pobifong pollenflingor som tillverkas av Tongrentang, vilket bryter mot Kinas nationella standarder för livsmedelssäkerhet.

Torkade kinesiska skivor av fingerborgsblomma framställda av Beijing Tongrentang (Bozhou) Sliced Chinese Medicine Co. Ltd. uppfyllde i april inte kraven beträffande askhalt och syraolöslig askhalt, också enligt Chengdu Business Daily.

Wang Quansheng, vice chef för Integrated Therapy of Traditional and Western Medicines vid Wuhan Union Hospital i centrala Kina, sade till Hongkong-tidningen Wen Wei Po att enligt Kinas officiella farmakopé bör det dagliga intaget av kvicksilversulfid inte överstiga 0,1-0,5 gram per person. Långsiktigt intag eller överdosering av föreningen kan resultera i skador på levern, njurarna och nervsystemet.

Tongrentang gjorde den 22 maj ett uttalande på sin officiella hemsida, där man säger att cinnober (eller kvicksilver(II)sulfid) är en traditionell kinesisk medicin med en historia på omkring 2000 år, och så länge som patienterna följer läkarens ordinationer bör det vara säkert att inta.

Det som har framkommit under kvalitetskontroll för Tongrentang gäller inte enbart det företaget.

Shi Lichen, en av grundarna av Medical Business Unit vid Alliance PKU Management Consultants Ltd., ett specialiserat managementkonsultföretag vid Pekings universitet, sade att kinesiska företag måste göra strikta kontroller för att säkerställa att de råvaror de använder är fria från tungmetallförorening som kan komma från örter som odlats på förorenad mark, och mellanhänder som i hemlighet tillsätter tungmetaller till råvarorna för att öka deras vikt. Företagen måste också se till att deras tillverkningsprocesser inte tillför tungmetaller till deras medicinprodukter.

Allmänheten har tidigare visat stor oro när det gällt tungmetallföroreningar och Tongrentang-incidenten har fått en del att undra.

Wang Jingye, en berömd kinesisk tenor som nu bor i Singapore skrev på sin Weibo: ”Om jag inte ens kan lita på ett sådant etablerat medicinmärke som Tongrentang så är det bästa jag kan hoppas på att invänta döden om jag blir sjuk?” ”Gud, om till och med medicinen är giftig nu, kan ni berätta vad som fortfarande är säkert att äta (i Kina)?”

Översatt av Leo Chen. Skriven på engelska av Shu Yan Tan.

via Kvicksilver i anrikt kinesiskt apoteks medikamenter – Epoch Times

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.