Kinas dricksvatten förgiftat

4 juni, 2013 kl. 07:12 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Statlig rapport missar orsaken

Gu Chunqiu
Epoch Times

Efter att nätanvändare reagerat kraftigt, och efter krav från Peking-advokater och tryck från medierna, utfärdade Kinesiska ministeriet för mark och naturresurser nyligen en rapport om kvaliteten på landets grundvatten. Rapporten har inte beskrivit svårighetsgraden och omfattningen av problemet, säger kritikerna.

Allmänheten uppmärksammade bekymren med grundvattnet i början av februari efter blogginlägg av journalisten Dong Fei om att industriellt avfallsvatten pumpas ner under jord i östra Kinas Shandongprovins.

Kemifabriker och pappersbruk i Jiangsuprovinsen, strax söder om Sangdong, och i Huabei (en region omfattande flera provinser i norra Kina), sades också använda brunnar för att göra sig av med sitt avloppsvatten.

I mitten av februari publicerade 2,9 miljoner nätanvändare inlägg med bilder på vattenföroreningar i sina hemstäder, på anmodan av Dong Fei.

Tre Peking-advokater begärde därefter öppet att myndigheterna skulle offentliggöra officiella uppgifter om Kinas förorening av grundvatten och medier i Kina tog upp frågan.

I slutet av mars utkom en 400-sidig rapport med titeln ”2011 Uppgifter om grundvattnets kvalitet vid nationellt övervakade platser”.

Miljöforskaren Zhao Zhangyuan, pensionerad medlem av Chinese Research Academy of Environmental Sciences, berättade för den statliga Jinghua Times (ett dotterbolag till kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad) att rapporten använde föråldrade standarder från 1993, som inte testar så många av de organiska föroreningar som utgör huvuddelen av dagens föroreningar.

Nanjing Survey Center of the Chinese Academy of Geological Sciences övervakade grundvattnet nära Yangtzeflodens delta – ett hårt urbaniserat område i östra Kina som omfattar Shanghai – och fann att det innehöll cancerframkallande kemikalier såsom dikloretan och diklormetan, samt andra organiska föreningar som är kända för att påverka nervsystemet, njurar och lever, såsom toluen och kloroform. Ingen av dessa kemikalier omfattas av standarderna från 1993.

Tillgängliga uppgifter tyder på att Kina lider av grundvattenförorening i en mycket större skala än vad myndigheterna har varit villiga att redovisa.

Studier som gjorts efter 2006 av China Geological Survey visar att i Huabeiregionen var endast 22,2 procent av grundvattnet tjänligt som dricksvatten. Grundvatten utgör huvuddelen av regionens dricksvattenförsörjning.

Studien fann att grundvattnet på grunda nivåer överallt i regionen var kraftigt förorenat. Fastän grundvattnet på djupare nivåer befanns vara renare var även 12,86 procent av detta vatten förorenat.

Enligt Qianzhan Industry Research Institute, en Shenzhen-baserad tankesmedja, kommer Kina alltmer att ta till grundvatten för sin dricksvattenförsörjning från och med nu och till 2017, på grund av landets relativt bristande vattentillgångar.

Forskningsinstitutet tror att cirka 70 procent av Kinas befolkning, eller fler än 400 av Kinas 660 städer, kommer att ta sitt dricksvatten huvudsakligen från grundvattentäkter.

Kinas landsbygdsbefolkning tar det mesta av sitt dricksvatten från brunnar som fylls på från grunda vattenådror. Men det urskillningslösa användandet av gödsel- och bekämpningsmedel har allvarligt förorenat grundvattnet på landsbygden.

Så kallade ”cancerbyar” har dykt upp i provinserna Henan, Anhui, Sichuan, Guangdong, Heilongjiang och Shandong.

Enligt en rapport från Voice of America har grundvattnet i Huabeiregionen visat sig innehålla tungmetaller i halter som långt överskrider tillåtna gränser, däribland kvicksilver, krom, kadmium och bly.

Dessutom har föroreningar med organiska ämnen dykt upp i Pekings södra förorter, Shijiazhuang, huvudstaden Hebeiprovinsen i norra Kina, Jinan, huvudstad i Shandongprovinsen och Yuxi-slätten i Henanprovinsen. De viktigaste föroreningarna är bensen, koltetraklorid och trikloretylen, som alla kan orsaka cancer och andra hälsoproblem.

Förutom dessa föroreningar dricker minst 100 miljoner människor i Kina grundvatten med farliga nivåer av arsenik, vilket kan orsaka hjärt-kärlproblem och en ökad cancerrisk, samt fluor, som är känt för att orsaka njurproblem och deformerade ben hos barn.

Enligt rapporten från Voice of America har företag i hela Kina under de senaste 20 åren grävt brunnar enbart för att släppa ut industriellt avfallsvatten till grundvattnet.

Kinesiska nätanvändare har sedan dess uttryckt sitt missnöje i frågan på internet. På Sina Weibo – en populär mikrobloggtjänst som liknar Twitter – skrev en användare som heter Wang Pan: ”Stora företag pumpar hjärtlöst ner föroreningar i vårt grundvatten och ändå har regeringen, förblindad av politiska mål, ignorerat och även öppet tolererat detta.”

”Våra vattendrag är drabbade av förorening av ytvattnet, men våra egentliga vattenkällor är drabbade av förorening av grundvattnet. Hur skiljer sig detta från kärnavfall? Detta kommer att ända livet för våra framtida generationer. När det inte finns något mer rent vatten kvar i Kina, vad är det för vits med BNP?”

Wang Pans konto togs bort strax efter att den här kommentaren publicerades, vilket visar att regimen inte vill tillåta att problemet diskuteras fritt.

Enligt Fan Xiao, geolog och chefsingenjör vid Sichuans provinsbyrå för geologi och mineraltillgångar, saknar Kina för närvarande officiella föreskrifter gällande utsläpp av avfallsvatten i grundvattentäkter, och statliga myndigheter har inte förmågan att se till att företag följer dessa föreskrifter.

”Vi är starkt beroende av våra grundvattentäkter, och om de blir förorenade kommer det att bli praktiskt taget omöjligt att rena dem”, sade Fan.

Den snabba urbaniseringen har genererat en ökning av både omfattningen och svårighetsgraden av Fastlandskinas problem med förorening av grundvattnet. Orsaken till detta är kommunistregimens enögda strävan efter BNP-tillväxt.

Enligt 2012 års cancerrapport (Chinese Cancer Registry Annual Report) registreras det på grund av de extrema nivåerna av miljöföroreningar 3,5 miljoner nya fall av cancer i Kina varje år, vilket resulterar i 2,5 miljoner dödsfall om året. Detta motsvarar 8 550 nya cancerfall som diagnostiseras varje dag.

via Kinas dricksvatten förgiftat – Epoch Times

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.