Forskare säger sig ha kopplat ihop hjärnor över internet

5 september, 2013 kl. 07:10 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Jack Phillips
Epoch Times

För första gången har en ”mind meld” – ett begrepp som användes i TV-serien Star Trek – ägt rum mellan två människor. Två forskare säger sig ha sänt hjärnsignaler över internet där den andra personens handrörelser kontrollerades.

Forskaren Rajesh Rao sände en hjärnsignal till Andrea Stocco, som befann sig på andra sidan av universitetsområdet, och som fick Stoccos fingrar att röra sig över tangentbordet. De båda forskarna genomförde experimentet på University of Washington i Seattle, enligt universitetets hemsida.

”Internet var ett sätt att koppla ihop datorer och nu kan det bli ett sätt att koppla ihop hjärnor”, sade Stocco. ”Vi vill ta kunskapen i en hjärna och överföra den direkt från hjärna till hjärna.”

De menar att detta var det första exemplet på ”mind meld” mellan människor. Liknande experiment har tidigare gjorts mellan människor och råttor.

”Den 12 augusti satt Rao på sitt labb med en mössa med elektroder kopplade till en EEG-apparat, som läser av den elektriska aktiviteten i hjärnan. Stocco befann sig i sitt labb på andra sidan universitetsområdet med en lila simmössa, markerad med platsen för den transkraniella magnetstimuleringen som placerades direkt över hans vänstra motorcortex, som kontrollerar handrörelser”, hävdar universitetet på sin hemsida.

I experimentet spelade Rao ett enkelt datorspel i huvudet. När han skulle avlossa ett skott i spelet tänkte han bara i sinnet på att röra sin hand och göra det utan att faktiskt röra på den. På andra sidan universitetsområdet rörde då Stocco, som hade ljudisolerande hörlurar på sig och inte tittade på en datorskärm, automatiskt sin hand.

”Det var både spännande och kusligt att se en tänkt handling i min hjärna översättas till en faktisk handling av en annan hjärna”, sade Rao. ”Detta var i grund och botten ett enkelriktat flöde av information från min hjärna till hans. Nästa steg är att få en mer skälig tvåvägskonversation direkt mellan de två hjärnorna.”

via Forskare säger sig ha kopplat ihop hjärnor över internet video

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.