Ekologiskt – för en bättre framtid

7 september, 2013 kl. 07:15 | Publicerat i Barn, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Natur, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,

Madeleine Almberg

Flera undersökningar visar att människans hjärna påverkas av rester från bekämpningsmedel. Redan under fosterstadiet får barn i sig bekämpningsmedel via modern och sedan fortsätter den negativa trenden via maten vi stoppar i oss.

Vissa kemikalier i maten kan bidra till cancer, fetma, diabetes och störning av utvecklingen av barns nersystem, ändå innehåller den mat som säljs i dag till största delen bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel används för att vi som konsumenter skall kunna köpa billigare livsmedel, men till vilket pris? Hur långt är vi villiga att gå, för att kunna spara några kronor?

Varje år sprids över 200 000 ton kemiska bekämpningsmedel ut i det europeiska jordbruket och det mesta används vid framställningen av livsmedel. EU har satt gränsvärden för hur mycket av ett bekämpningsmedel ett livsmedel får innehålla, men problemet är att producenterna kan använda sig av flera olika bekämpningsmedel och kringår på så sätt EU:s gränsvärden.

Då det inte finns några lagar och regler kring hur många bekämpningsmedel en produkt får besprutas med, så finns det inte heller något sammanlagt gränsvärde.

I en vindruva har man upptäckt rester från 26 olika bekämpningsmedel och det är inte något som strider mot de gränsvärden som finns i dag. Inte heller vet man hur det kommer påverka vår hälsa i framtiden, då vi ständigt utsätts för dessa bekämpningsmedel.

Andra livsmedel som har höga halter av bekämpningsmedel är jordgubbar, citrusfrukter och spannmål.

Att ett livsmedel innehåller flera olika bekämpningsmedel innebär en ökad risk för oss konsumenter, då vi får i oss fler kemikalier och olika kombinationer av dem.

Enligt Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen så blir kemikalierester som blandas tillsammans ofta mycket giftigare. Då blir inte två kemikalier som blandas tillsammans dubbelt så giftigt, utan upp till tio gånger så giftigt.

En ny dansk studie visar att 99 procent av de danska barnen har bekämpningsmedel i urinen. Foster,barn och tonåringar är särskilt känsliga, då de kan äta stora mängder av en viss råvara i förhållande till sin kroppsvikt.

Flera forskare menar därför att småbarn och gravida bör äta ekologiskt, särskilt vad gäller frukt och grönt.

Men det är inte bara via maten vi får i oss bekämpningsmedel. Värst drabbade är de människor som bor nära odlingar där maten besprutas.

En studie som har gjorts i Mexico visar att barn som bor nära kemikaliejordbruk drabbats av hjärnskador. Man upptäckte att barn som bor nära odlingarna har sämre motorik än barn som inte bor i närheten. Barn som bodde nära de besprutade odlingarna kunde inte rita streckgubbar, vilket jämnåriga barn som inte bodde vid odlingarna kunde göra.

Genom att mycket av den mat vi äter är importerad, så bidrar vi till dessa ohälsosamma miljöer i världen. Bananer och kaffe är oftast producerad i Sydamerika och där är skador av bekämpningsmedel bland de största folkhälsoproblemen.

De som arbetar ute på fälten som besprutas drabbas värst av kemikalierna, men konsekvenserna av besprutade livsmedel kommer allt närmare. Nya siffror visar att kvinnor som jobbar i danska växthus där bekämpningsmedel används föder en högre andel barn med missbildningar.

I Sverige är det livsmedelsverket som ansvarar för kontrollen av bekämpningsmedel i frukt och grönt och även om de inte tycker att det finns skäl att vara orolig när man köper frukt och grönsaker, så vet de inte hur det kommer påverka oss människor och miljön i framtiden när man blandar olika preparat. Vill man undvika att få i sig bekämpningsmedel, så kan man välja ekologiska livsmedel.

Då bidrar man till ett framtida jordbruk utan dessa kemikalier, vilket leder till både en bättre hälsa och till en bättre miljö, en miljö vi skall lämna över till kommande generationer.

via Ekologiskt – för en bättre framtid

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.