Fotavtryck i sten – mysterier från forntiden

8 september, 2013 kl. 07:29 | Publicerat i Kultur, Lustiga fenomen :-), Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Venus Upadhayaya
Epoch Times

En by i centrala Indien har hamnat i fokus för en diskussion på Facebook om forntida fotavtryck och en inristad bild av ett mystiskt flygande objekt.

Geologen Nitish Priyadarshi har i byn Piska Nagri i delstaten Jharkahnd i Indien studerat stora fotavtryck, som enligt lokala sägner kan vara tecken på att gudar från himlen stigit ner på platsen.

Fotavtrycken är i sten och ser ut som om de är gjorda med den typ av träsandaler som var vanliga i regionen för tusentals år sedan. Ett par fotavtryck är 28 cm långa och 12,5 cm breda, och ett annat par i samma område är 25 cm gånger 11 cm. Gudakungar i indisk mytologi, Rama och Lakshman, tros ha befunnit sig i området i sökandet efter Ramas fru, Sita.

Priyadarshi sade att fotavtrycken är i granit, och därmed troligen är uthuggna snarare än att de skapats genom avtryck i det hårda materialet. ”De kan vid den tiden ha skapats av lokalbefolkningen för hand, till minne av besökarna”, sade han.

Det som Priyadarshi tycker är intressant är den inristade bilden av ett flygande föremål bredvid fotavtrycken.

”Fotavtrycken och det flygande objektet sitter i samma sten intill varandra. Kanske ristades de in för att visa att de två kungarna kom till platsen i ett flygande objekt”, sade Priyadarshi.

Fotavtryckens ålder har ännu inte fastställts. ”När man ser till vilket stadium fotavtrycken har vittrat kan man anta att de är tusentals år”, sade han.

Många fotavtryck har upptäckts runt om i världen. Flera av dem är tusentals år gamla och det finns både naturliga, skapade av forntida invånare, och uthuggna, bärande någon slags betydelse.

Romarna högg som en beskyddande ritual ut fotsteg före resor och efteråt som tack för att man återvänt tryggt. I Irland och norra Europa var fotavtryck i sten nära kopplat till kungamakten eller hövdingedömet.

Priyadarshi sade: ”Vi lever i en mycket avancerad, teknisk värld, men trots allt finns det en mängd mysterier överallt omkring oss. Forntida platser och mystiska varelser, sjunkna världar och kulturer, landskap genomsyrat av symbolik, oförklarliga uppenbarelser, och ofattbara fynd från forntiden – allt detta förblir mysterier för mänskligheten, trots intensiva efterforskningar.”

via Fotavtryck i sten – mysterier från forntiden

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.