Kineser betalar dyrt för bostadstillstånd i Peking

15 september, 2013 kl. 07:33 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Carol Wickenkamp
Epoch Times

På grund av de hårda registreringskraven är det väldigt svårt för personer som inte bor i Peking att bli registrerade som boende där. Registreringsdokumentet kallas hukou, och numera finns förmedlingar som säljer sådana till mycket höga priser till villiga köpare.

Olagliga förmedlingar som säljer Peking-hukou har ökat i antal, trots att deras priser dramatiskt har skenat iväg till allt från 200 000 till 500 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor), enligt en artikel i Kinas statliga medier.

Hur kommer det sig att folk är villiga att betala så mycket pengar för att registreras som Pekingbor?

Ett Peking-hukou innebär över 80 förmåner, och om man köper ett hus eller utbildar sig i staden kan de som har Peking-hukou spara över 500 000 yuan.

Chen Feng, masterstudent vid Renminuniversitetet, berättade för en reporter på Worker’s Daily: ”Utan ett Peking-hukou är det svårt att köpa bil och hus. Så på ett eller annat sätt måste man få tag i ett hukou.”

Vissa flyttar till Peking för fördelarna ett Peking-hukou ger deras barn.

”Vi överförde vårt barns hukou direkt när vi hade flyttat till Peking”, förklarade en kvinna vid namn Yang. ”Pekingbor kan komma in på Pekinguniversitet med lägre resultat på inträdesproven.

Restriktionerna för att få ett hukou är stränga. 2010 och 2011 var invånare utanför Peking tvungna att ”ha haft ett tillfälligt Peking-hukou och betalt socialförsäkringsavgifter och skatt i 5 år”, för att kunna köpa bilregistreringsskylt och hus.

”Somliga som snabbt behövde få tag i ett Peking-hukou var tvungna att köpa det”, sade Chen Xin, anställd på internetföretaget Baidu. Hon berättade för reportern att hennes företag har en kvot med Peking-hukou, men den är inte tillräcklig.

För att ta reda
på hur man kan köpa sig ett hukou, låtsades en journalist för statliga Worker’s Daily vara en potentiell kund. Journalisten kontaktade flera ”hukou-förmedlare” och bad om information hur man får tag i ett Peking-hukou.

En förmedling begärde 235 000 yuan i avgift och extra kostnader för registreringen.

När journalisten ifrågasatte huruvida det var lagligt, svarade förmedlingen: ”Vi kan skriva under ett trepartsavtal och garantera dina lagliga rättigheter och förmåner. Oroa dig inte. Vi sköter allt via lagliga kanaler.”

Förmedlingen agerade agent för ett företag med ett överskott i sin hukou-kvot, och registrerade helt enkelt bara kundens namn på företaget.

Reportern hittade företag som direkt säljer sina överblivna hukou till folk som behöver dem. Ett av företagets chefer berättade för reportern:

”Vårt företag har en registreringsservice. Ingen förskottsbetalning, du får trepartsavtalet, ett rekommendationsbrev och ett färdigt intyg på engelska. Du betalar när vi är klara.”

En annan förmedling erbjöd en service som innefattade att man hjälpte kunden att få en doktorsexamen utomlands, ett okomplicerat sätt att få ett Peking-hukou. ”Om du betalar omkring 200 000 yuan för att få en doktorsexamen, kan du åtnjuta förmånerna av denna status efter examen, och du får dessutom ett Peking-hukou. Väldigt enkelt”, förklarade en anställd.

Biträdande direktören för Pekings personal- och socialförsäkringsbyrå, Zhang Zude, sade att Peking inte kan tillgodose alla som inte bor i staden eftersom det helt enkelt finns ett begränsat antal hukou.

Research av Lu Cheng.

via Kineser betalar dyrt för bostadstillstånd i Peking

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.