Även partitjänstemän och statliga medier sprider ”rykten” på internet

20 september, 2013 kl. 08:25 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Jane Lin
Epoch Times

Xia Yeliang, professor vid Pekinguniversitetet, skrev på sin mikroblogg den 9 september anklagelser mot chefredaktören för Global Times för att ha spridit elaka rykten. Advokater i Kina erbjöd att bistå honom utan ersättning ifall han ville inge en stämningsansökan.

Under de senaste månaderna har kinesiska myndigheter haft fullt upp med att attackera ”ryktesspridare” på internet. Rykten är ett hot mot samhällets stabilitet har kommunistpartiets propagandatjänstemän sagt i åtskilliga tidningar, hemsidor och tv-kanaler som de kontrollerar.

Eftersom partiet anklagar så många andra för ryktesspridning, kan inte partiets egna språkrör då också vara skyldiga till det?

Xia Yeliang, ekonomiprofessor vid prestigefyllda Pekinguniversitetet, sade i ett inlägg nyligen på sin mikroblogg att han är beredd att testa detta.

Den inhemska statliga tidningen Global Times chefredaktör, Hu Xijin, hävdade i en ledare att Xia inte hade klarat en utvärderingstest för lärare förra året (och tillade också att Xias ”liberala politiska åsikter” var ”väldigt extrema”).

Xia hade i själva verket klarat utvärderingstestet. Han sade att Hus struntprat om att han inte klarade det skulle passa in som ”elaka rykten och förtal” och sade att en stämningsansökan skulle inte vara uteslutet.

Global Times-ledaren hade spridits vidare över 500 gånger och klickats av över 5000 nätanvändare. Detta är intressant, eftersom högsta folkdomstolen och folkets högsta åklagarmyndighet nyligen har kommit med ett utlåtande, som stipulerar att de som spridit rykten som sprids eller läses så många gånger kommer att anklagas för ”rykten om förtal”.

Nätanvändare backade genast upp Xia. Enligt partiets egna nya riktlinjer borde dess språkrör Global Times straffas för att ha spridit rykten, menade man.

Xia skrev sedan ett inlägg till som handlade om att anlita advokater som utan betalning kan tänka sig hitta olika sätt att lämna in en stämningsansökan mot Hu Xijin.

Xia Yeliang har listats som en av de 100 mest inflytelserika offentliga kinesiska intellektuella från 2009 till 2013 och har också nyligen hamnat i centrum för en kontrovers mellan Pekinguniversitetet, de kinesiska ledarna och Wellesley College, ett privatägt universitet i Massachusetts.

Xias universitet i Kina har hotat med att fakulteten ska rösta huruvida han borde sparkas för sina felaktiga åsikter om tankar kring demokrati och rättsstaten.

Det är en tydlig markering från centralledningen, som för närvarande är mitt uppe i en kampanj att stoppa tankarna på demokrati i Kina. Som svar på detta har nästan en tredjedel av fakulteten i Wellesley sagt att de kräver att all samarbete mellan Wellesley och Pekinguniversitetet ska upphöra om Xia sparkas.

Xia är inte den ende som satts under en oerhörd press. Sedan den senaste attacken mot internetrykten startades, har flera hundra kinesiska nätanvändare gripits under enbart en vecka under augusti, enligt Southern Weekend.

Men nätanvändare, precis som Xia, slår tillbaka.

En bloggare skrev ett inlägg på det populära internetforumet club.kdnet.net. Rubriken löd: ”Jag har samlat in en lista på internetrykten, var god och straffa ryktesspridarna enligt lagen.”

Inlägget bestod av skärmdumpar från statliga medierapporter som senare visat sig vara osanna. Ett av exemplen visade att 2006 förnekade hälsoministeriet att Kina tog organ från dödsdömda fångar, men erkände 2012 att organ från dödsdömda fångar var den största källan till organ för Kinas transplantationsindustri.

Xia sade att han inte känner sig optimistisk inför att Hu kommer att åtalas.

”Trots att det är osannolikt att det händer i Kina, men om högsta domstolen och åklagarmyndighetens riktlinjer har offentliggjorts borde det gälla för alla”, sade han i en intervju med New Tang Dynasty TV.

Xia återvände till Kina den 30 augusti efter ett år som besökande professor vid Stanforduniversitetet. Han berättade för Deutche Welle att situationen vid universiteten och högskolor i Kina har blivit värre, jämfört med förra året.

”Atmosfären är spänd och det går åt vänsterhållet. Jag känner en atmosfär som liknar kulturevolutionen.”

Han sade också att han är besviken på de nya ledarna i Kinas regim. ”Politiskt sett har det gått bakåt. Kulturrevolutionsliknande språk och ideologi är nu tillbaka igen”, sade han i en intervju med Radio France Internationale.

”På många platser finns det politiska gruppstudier för att fördjupa sig i marxism”, sade han. ”Attackerna mot så kallade internetrykten syftar till att ge folk mindre utrymme att tala ut och inte låta folk tala fritt.”

Men han säger sig inte vara rädd. ”Kina är nu vid en kritisk punkt i historien. Mer än någonsin borde anställda vid Pekinguniversitetet tala ut och säga vad folk förväntar sig från intellektuella”, berättade han för Deutche Welle.

Under historiens gång har Pekinguniversitetet varit känt för sin tankefrihet. Det var ett centrum för Kinas nya kulturströmningar och många andra moderna politiska rörelser.

”Om Pekinguniversitetet är rädd för att tala ut, vad för sorts universitet kommer det att vara?”, sade han. ”Det kommer att förlora sin själ och Pekinguniversitetets anda kommer att dö ut.”

via Partiets attacker mot ”rykten”slår tillbaka

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.