Kommunistpartiet grep kinesisk miljardär för att statuera exempel

21 september, 2013 kl. 15:21 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Leo Timm
Epoch Times

Den 13 september stormade 20 poliser den kinesiske miljardären Wang Gonquans hem och förde bort honom. Han står nu anklagad för att ha ”samlat en folkmassa för att störa ordningen på allmän plats”, en vag anklagelse som kan användas när kommunistpartiet vill komma åt någon, till exempel för att man som i Wangs fall stödjer politiska och sociala reformer.

Wang är det senaste offret för en ny kampanj från det Kinesiska kommunistpartiet som syftar till att kväva en spirande medborgarrättsrörelse. Senast greps riskkapitalisten Charles Xue, som tvingades att erkänna på nationell TV att han gått till prostituerade. Hemma hos Wang konfiskerade polisen en dator, två inramade bilder och ”medborgarnålar”, enligt en vän.

– Partiet arbetar med olika rörelser. Just nu har de en politisk rörelse och attackerar entreprenörer, aktivister och personer som är inflytelserika på internet, sade Wang Juntao, en demokratiförespråkare och forskare som studerar kommunistpartiet.

Över 600 intellektuella från olika delar av Kina har krävt att Wang ska släppas.

Wang är en hängiven buddhist och riskkapitalist med sitt eget investmentbolag och han har kraftfullt ställt sig bakom Nya medborgare-rörelsen. Denna rörelse vill hjälpa kineserna att ”kräva sina medborgerliga rättigheter som garanteras dem av konstitutionen, genom fredliga och legala metoder för att verka för en fredlig omvandling av Kina till ett humanare, friare, rättvisare och kärleksfullare samhälle”, enligt China Change, en sajt som stödjer liberala intellektuella i Kina.

De konfiskerade ”medborgarnålarna” kan komma att användas som bevis mot Wang. Affärstidskriften Caixin rapporterade 2011 att Wang hade beställt 100 stycken ”medborgarstämplar”, stora som ett enyuansmynt, med graverade bilder av den kinesiska flaggan, en öppen bok med titeln ”konstitution” och orden ”Kinesisk medborgare”.

Wang är en av grundarna och delägare i CDHfund, en av Kinas största investmentbolag. Han har framgångsrikt ägnat sig åt att investera i olika sektorer i över tio år, bland annat internet, media, utbildning, energi, e-handel och franchising. Det är ovanligt att en såpass framstående kinesisk entreprenör uttrycker sådana liberala politiska åsikter.

Gripandet är typiskt för de åtgärder som kommunistpartiet har vidtagit för att slå ner på oliktänkande och reformkrav. Att vara rik innebär inget skydd, enligt forskaren Wang Juntao (som inte är släkt med Wang Gongquan). Myndigheterna är faktiskt oroade över entreprenörer som har sina egna sätt att tjäna pengar på, utan att vara under partiets inflytande och som stödjer reformer i Kina. De vill stoppa den här trenden, sade han.

– I Kina finns det två huvudsakliga sätt att tjäna pengar snabbt. Du kan investera i fastigheter, och då kan du inte bli rik utan officiellt stöd. Om myndigheterna inte står bakom dig och konfiskerar mark så har du ingen chans att tjäna stora pengar. Det andra sättet är IT, sade Wang Juntao, som menade att IT-branschen inte är så kraftigt kopplad till den officiella makten.

Wang Juntao sade att partiets budskap till entreprenörer av Wang Gongquans sort är enkelt: ”Du får tjäna dina pengar, men du får inte tala offentligt om politik”.

Genom att straffa Wang kan partiet även försöka förhindra att det ska uppstå demokratiprotester liknande dem 1989. Då stöddes proteströrelsen ekonomiskt av den rike affärsmannen Wan Runnan, före detta vd för Stone Group, Kinas största datorföretag i slutet av 80-talet. Efter massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni uteslöts Wan ur kommunistpartiet och tvingades gå i exil.

I ett tal som han höll på Columbiauniversitetet beskrev Wang Gongquan sig själv som ”en av de ytterst få kineser som tjänar pengar oberoende”. Han nämnde hur han ogillade att ge sig in på politik och att han på grund av detta ”tjänar mycket mindre” än han hade kunnat göra med partiets stöd, enligt den liberala tidskriften Southern People Weekly.

”Jag är ingen revolutionär”, sade Wang till tidskriften den 2 augusti. ”Jag vill inte se någon revolution i Kina. Vårt land och vår nation har skadats så illa upprepade gånger på grund av våld. Jag gjorde bara vad en medborgare borde göra, jag kom med konstruktiv kritik för att jag ville se positiva nationella reformer. Jag protesterade inte, jag ställde inte till med problem eller organiserade någon politisk kraft på gatan. Jag gör alltid saker och ting inom lagens råmärken.”

En av Wangs vänner, människorättsaktivisten Xu Zhiyong, greps formellt i juli med samma brottsrubricering, ”samlat en folkmassa för att störa ordningen på allmän plats”. Inte i något av fallen har myndigheterna klargjort vad det är för någon folkmassa som Wang eller Xu ska ha samlat.

Efter att Xu greps skrev Wang och fyra andra ett öppet brev till myndigheterna där man krävde att Xu och andra medborgarrättsaktivister skulle släppas. Tusentals personer skrev under det.

Tilläggsrapportering av Matthew Robertson. Research av Lu Chen.

via Kommunistpartiet grep kinesisk miljardär för att statuera exempel

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.