Övermedicinering inom kinesisk djuruppfödning orsakar farlig antibiotikaresistens

22 september, 2013 kl. 07:34 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , ,

Sally Appert
Epoch Times

Allteftersom den industriella köttproduktionen ökar i Kina befarar forskare att problemet med antibiotikaresistenta bakterier kan bli till en global hälsorisk.

Över hälften av den antibiotika som används i Kina ges till boskap, visar en ny undersökning.

Efterfrågan på griskött har ökat i Kina och hälften av alla grisarna i världen finns i Kina.

Grisuppfödare blandar rutinmässigt antibiotika i djurfodret för att ge ökad tillväxt och minska riskerna för sjukdomar, men de har ingen skyldighet att rapportera vilka mängder antibiotika som används, enligt online-media The World.

The World intervjuade personalen vid en stor kommersiell grisfarm i staden Jiaxing i Zhejiangprovinsen, där grisarna utfodrades i en stor sluten byggnad. Chefen avböjde att bli intervjuad.

En anställd gick dock med på en intervju, fastän hon inte hade fått tillstånd. ”Det tar ett par månader här för grisarna att växa sig stora nog för att säljas. Grisarna utfodras med verkligt bra substanser”, sade hon enligt The World.

Antibiotikan kan få grisarna att växa snabbare, men överanvändning av antibiotika kan leda till utveckling av resistenta bakterier.

Forskare från Kina och USA genomförde förra året en undersökning på svingödsel från kommersiella gårdar i Kina. Som väntat fann de resistenta bakterier i stora antal.

Mer överraskande var att de upptäckte att olika resistenta gener kan hoppa runt i kluster från en typ av bakterie till en annan och skapa bakterier som var resistenta mot flera olika läkemedel.

Dessa svårbekämpade patogener kan spridas till människor.

”Det stora problemet är att resistensen kan överföras till människor och även skulle kunna spridas globalt genom export eller import av livsmedel,” sade läkaren Xiao Yonghong från utredningsenheten för antibakteriell resistens vid Kinas Hälsoministerium, enligt The World.

Kina är inte det enda landet med det här problemet. Webbsidan Mother Jones rapporterar att Kina bara följer i USA:s fotspår, eftersom hälften av den antibiotika som används i Kina ges till boskap, medan USA använder 77 procent till boskap.

Det är dock svårt att jämföra på det sättet, eftersom människor i Kina använder tio gånger så mycket antibiotika per capita som människor i USA, rapporterade Time enligt Mother Jones.

”Kinesisk fläskproduktion förändras snabbt”, rapporterar webbsidan Mother Jones, och citerar en undersökning gjord av den holländska banken Rabobank som visar att mellan 2001 och 2010 ökade antalet svin från industrifarmer medan antalet svin från små familjejordbruk minskade med hälften.

via Övermedicinering inom kinesisk djuruppfödning orsakar farlig antibiotikaresistens

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.