Massiv korruption bland partitjänstemän på den kinesiska landsbygden

24 september, 2013 kl. 07:50 | Publicerat i Kina, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Shi Shan

En kvinna på över åttio år står barfora på en hög stenar för att hålla ett tal mot bysekreterarens korruption, vid ett möte i byn Tashi, den 31 juli 2005 i Guangdongprovinsen. Över 400 bybor skrev under en petition om att avsätta bychefen, som påstods ha förskingrat byns tillgångar. Till sist slog myndigheterna till mot aktivisterna och grep dem.

Det har på sistone rapporterats i kinesisk media om den extrema korruptionen bland partitjänstemän i kinesiska byar. Somliga tjänstemän har förskingrat över 10 miljoner yuan och många har personliga tillgångar värda över 100 miljoner yuan. En yuan är ungefär lika mycket värd som en svensk krona.

På det kinesiska fastlandet är bytjänstemännen längst ner i det administrativa systemet, men deras korruptionsnivå är allt annat än låg.

En bytjänsteman från Guangzhou har personliga tillgångar på över en miljard yuan och hans familj har emigrerat till Kanada.

En annan bytjänsteman från byn Tangxi i Baiyundistriktet i Guangzhou fick mutor på nära 6,5 miljoner yuan för ett enda byggprojekt.

Enligt en kinesisk
tidskrift, vars namn ungefär betyder ”ärlighetsbarometern”, konfronterade kommunistpartiets disciplinkommitté i Guangzhou nyligen bytjänstemännen. ”De beslagtog över tre miljoner och vet fortfarande inte om han tar mutor. Förstår de inte hur lagen fungerar, eller låtsas de vara dumma?”

Disciplinmyndigheternas linje är att eftersom bytjänstemännen inte är statliga tjänstemän så kan de inte åtalas för mutbrott. Deras brott kan bara ses som förskingring.

Men många bytjänstemän är även entreprenörer. Det kan vara svårt att reda ut vad av deras egendom som verkligen är deras och vad de har kommit över på illegal väg.

Huang, som är statligt anställd och bor i Guangzhou, sade till Radio Free Asia att allt eftersom ekonomin i pärlflodsdeltat expanderar, med en hög BNP, så försöker bytjänstemännen använda den gemensamt ägda marken för att tjäna en förmögenhet.

”Om de inte säljer
marken så bygger de fabriker genom samarbeten och hyr ut dem för att tjäna pengar. Det här är de grundläggande sätten som de här tjänstemännen tjänar pengar på”, sade Huang.

Enligt kinesisk media är det ofta ett fåtal bytjänstemän som kan besluta om hur man hyr ut industribyggnader på gemensamt ägd mark. I den processen finns det många gråzoner.

Huang gav ett exempel: Marken i byn Chengbian i Guangzhou ägs av alla bönderna. Värdet på att anlägga ett stort gods på den marken kan vara tiotals miljoner eller till och med 100 miljoner yuan.

Under processen med att utveckla marken så fattar byns partisekreterare beslut om finanserna, och ingen kan övervaka detta. Bybornas rätt till insyn, som nämns i lagarna som styr hur bykommittén organiseras, innehåller inga mekanismer när det gäller kommunistpartiets bysekreterare.

”Insyn för byborna?
Jag har aldrig sett någon mekanism som ger byborna insyn. Allt beslutas av kommunistpartiets sekreterare i byn. Det har alltid varit så här”, sade Huang.

Korruption bland bytjänstemännen är dock inte ett fenomen bara i Guangdong; det är väldigt vanligt i alla regioner i Kina.

Enligt rapportering i kinesiska medier dömdes Liu Heimin, sekreterare för byn Qili i Baoding i Hebeiprovinsen, till döden för flera fall av mutbrott som rörde summor på 55 miljoner yuan.

I en annan artikel på People’s net stod det om ett korruptionsfall i Sanmenxia i Henanprovinsen, där hälften av de inblandade var bytjänstemän och partisekreterare.

I Wenzhou i Shejiangprovinsen delade tio bytjänstemän upp den lokala fastighetsfonden på 180 miljoner mellan sig, till allmänhetens förfäran.

Under de senaste 20 åren har kommunistregimen hävdat att man håller demokratiska val i bykommittéerna, men den praktiska effekten är mycket begränsad.

Xie Tian, professor i förvaltning vid South Carolina State University, sade att enligt hans analys av brott som begås Kinas  av bytjänstemän så är det mycket mer ekonomiska brott som begås av kommunistpartiets bysekreterare än av bycheferna.

Å ena sidan
visar det här hur Kinas enpartidiktatur fungerar. Å andra sidan visar det hur kommunistpartiet i verkligheten inte har försökt genomföra självstyre i byarna.

Byborna kan välja bychefer, men inte partisekreterare. Xie menar att under enpartidiktaturen är bytjänstemännens korruption, mutbrott och maktmissbruk ett systemproblem och ingenting oväntat.

via Massiv korruption bland partitjänstemän på den kinesiska landsbygden

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.