Kinas största juicetillverkare använder rutten frukt

26 september, 2013 kl. 09:35 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Lu Cheng
Epoch Times

De tre största tillverkarna av fruktjuicer i Kina har visat sig använda stora mängder ruttnande och skämd frukt i sina drycker, enligt undersökningar som publicerats i kinesisk media nyligen.

En fruktförsäljare på trehjuling i Xuzhou i Jiangsuprovinsen erkände utan omsvep för en reporter vad han tänkte göra med sin ruttna frukt.

”Den här frukten kan inte säljas som människoföda”, sade fruktförsäljaren, som sade att han hette Wang. ”De är till juicetillverkarna.”

Wang pekade på Andre Juice, ett stort företag som låg på andra sidan gatan. ”Jag kan troligen få ihop tillräckligt med frukt i morgon och ta med det till företaget”, sade han till reportern från 21st Century Herald, en stor kinesisk tidning.

”Ju närmre jag kom fruktförsäljarens trehjuling, desto värre blev lukten”, berättar reportern i artikeln. ”Det droppade vätska från cykeln. Det var flugor överallt.”

Förutom Andre Juice i Jiangsu så visade det sig att andra företag också använder sig av dålig frukt, bland annat Huyian Juice och China Haisheng Juice i Anhuiprovinsen och på andra ställen. Företagen i fråga ligger vanligtvis nära Kinas stora fruktproduktionsområden.

Lokala odlare har
utvecklat en hierarki för den frukt de säljer: den bra frukten säljs till allmänheten, sämre kvalitet går till konserveringsindustrin och den allra sämsta, inklusive ruttnande frukt, går till juiceproducenterna.

Chen, som äger en fruktmarknad i Dangshan-häradet i Anhuiprovinsen sade till reportern att han levererar i snitt mellan 20 och 30 ton ”blind frukt” till juiceföretagens fabriker i närheten dagligen. Ibland handlar det om mer än 60 ton. ”Blind frukt” betyder rutten eller skadad frukt.

Chen sade att han spenderar 400 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på att köpa ett ton ”blind frukt” från odlarna, som han sedan säljer vidare till juiceföretagen för 450 yuan.

Juiceföretagen Huiyuan och Andre sade till kinesisk media att det inte var några problem med deras frukt, men efter skriverierna stoppade Anhuiprovinsens livsmedelsadministration produktionen i väntan på att problemen skulle åtgärdas, enligt det statliga mediespråkröret Xinhua.

Företagens aktier föll på Hongkongbörsen med upp till 5 procent den 23 september, dagen efter medierapporteringen.

Huiyuan Juice hade en marknadsandel på nästan 50 procent i Kina 2012. Enligt Haisheng Juices hemsida så exporterare de 95 procent av sina produkter, bland annat till Nordamerika. Deras äppeljuicekoncentrat utgör 20 procent av den totala världshandeln.

via Kinas största juicetillverkare använder rutten frukt

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.