Nu bor de mitt i naturen

10 oktober, 2013 kl. 08:45 | Publicerat i hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

….


Linus Fremin – DN.SE

Klimathot och en stressig och ständigt uppkopplad tillvaro får storstadsmänniskor att drömma om ett annat sätt att leva. DN Söndag har träffat tre personer som sökt sig till ett ­enklare och grönare liv på landsbygden.

I städerna blomstrar sedan några år tillbaka en längtan till svunna tiders liv nära naturen. När somliga nöjer sig med att köpa kryddplantor till köksfönstret eller promenera i närmsta grönområde, går andra ett steg längre och satsar på bikupor på taket eller stadsodling mellan höghusen.

Trendspanarna kallar det rurbanism, sammansatt av engelskans rural (lantlig) och urban, och det kan liknas vid ett slags modern ”gröna vågen”-rörelse. Den kan ses som en reaktion mot urbaniseringen och att stadsborna har blivit fjärmade från det enkla och rofyllda liv många (stadsbor) associerar med landsbygden.

–  Bondesamhället står lite grann modell för att skapa känslan av äkthet, närhet och miljövänlighet i storstaden, säger Pernilla Jonsson på trendspaningsföretaget Kairos Future.

Alla nöjer sig dock inte med surdegsbakande och stadsodling. De vill mer. Vissa väljer bort citylivets bekvämligheter helt och hållet och bosätter sig på landsbygden. Några väljer även alternativa boendeformer.

Johanna Hofring är en av dem. Hon bytte en designkarriär i New York mot ett betydligt enklare liv i ett bykollektiv i Södermanland.

Läs mer: Nu bor de mitt i naturen – DN.SE

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.