Det mystiska Atlantis fascinerar ständigt

14 oktober, 2013 kl. 09:15 | Publicerat i Kultur, Samhälle, Vetenskap | Lämna en kommentar

Paul Darin
Epoch Times

Tanken att kontinenter med forntida kulturellt högtstående och blomstrande samhällen har sjunkit till havsbotten har fängslat historiker ända sedan Platons tid, och även före det.

Atlantis skildrades av den berömde grekiske filosofen Platon och är kanske det mest kända exemplet, men långt ifrån det enda. Det finns legender om andra sjunkna kontinenter, eller stora landmassor, till exempel Lemurien och Mu. Dessutom finns det andra som redan har bekräftats av vetenskapen, såsom Zealandia, Doggerland och Kerguelenplatån.

Atlantis har under århundraden omgärdats av en mängd teorier, men inte bekräftats så mycket mer än genom Platons berättelser Timaios och Kritias. Platon berättar där om en ö och använder faktiskt inte själv begreppet kontinent.

Atlantis inverkan sträckte sig långt in i Medelhavet, förbi Herkules stoder, vilket idag är känt som Gibraltar sund. Han sade att riket var större än Libyen och Asien tillsammans.

Dess kungar var enligt Platon ättlingar till Poseidon, havets och jordbävningarnas gud.

Atlantis var ett mäktigt rike och hade inflytande över Italien och Egypten. Efter ett krig med forntida greker förintades Atlantis under en dag av jordbävningar, vulkanutbrott och översvämningar, ungefär 9 000 år innan Platon skrev om det runt 360 f.Kr.

Platon skildrade ursprunget till legenden i Timaios. Kritias fick kännedom om berättelsen från Solon, en grekisk statsman och förfader till Platon, när Kritias besökte Egypten omkring år 590 f.Kr. Solon ska ha fått höra om legenden från egyptiska präster som kände till den sjunkna kontinenten.

Solons sökande i Egypten bekräftas intressant nog i den grekiske filosofen Plutarchos verk Solon, som skrevs år 75 e.Kr.

Diskussionen om Atlantis verkliga läge har fortsatt. Vissa har hävdat att landmassorna utanför Kretas kust kan ha varit Atlantis. En av de senare teorierna kom från fysikern Rainer Kühne som menade att Atlantis var en del av södra Spanien som förintades av en översvämning mellan år 800 och år 500 f. Kr, enligt National Geographic.

”De här satellitbilderna visar rektangulära strukturer och koncentriska cirklar som mycket väl stämmer överens med Platons beskrivning av palatsen och staden på Atlantis”, sade Kühne, enligt National Geographic. Hans forskning publicerades i tidskriften Antiquity.

En annan teori är att kontinenten kan ha varit en del av platån vid ögruppen Azorerna mitt i Atlanten, och plötsligt sjönk på grund av sättningar på havsbotten. Intressant med den här teorin är att tidpunkten för de geologiska förändringarna överensstämmer med den tidsperiod som Platon beskriver.

Översatt från engelska 

via Det mystiska Atlantis fascinerar ständigt

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.